marți, 8 octombrie 2013

RespiratiaATENTIE, INTENTIE, RESPIRATIE, INCREDERE


Prana= suflu, respiratia lui Dumnezeu, forta divina a vietii, suflu
Energia= este convertivila in forta pranica
Kriya Yoga =Kriya va fi secretul dumneavoastra interior, practica dumneavoastra intima.
Fara respiratie nu exista viata  “sa ne traim mai bine pe noi’
Este indispensabil sa se execute ASANA-ele si PRANAYAMA cu stomacul complet gol.
Momentul cel mai favorabil pentru practica YOGA este dimineata devreme (chiar la rasaritul soarelui). In prima jumatate a zilei, cand soarele urca pe cer, majoritatea fiintelor se trezesc la viata. Aceasta este perioada de ascensiune a energiilor vitale si spirituale.
In timpul practicarii exercitiilor, ochii trebuie sa fie inchisi, deoarece acest lucru permite o mai buna concentrare si interiorizare ce ne va ajuta sa constientizam prin corp si in afara corpului fizic fluxurile de energii subtile specifice fiecarui exercitiu. Daca ochii vor fi tinuti deschisi, mintea va fi perturbata de obiectele exterioare si eficienta practicilor va fi mult scazuta.
Camera in care se executa exercitiile trebuie sa fie cat mai bine aerisita, iar temperatura sa fie cat. mai placuta. Daca este posibil, aceste exercitii pot fi realizate in aer liber
In timpul programului de exercitii , fata trebuie sa fie orientata catre polul nord magnetic sau catre est. In posturile in care suntem asezati la sol, capul trebuie sa fie orientat catre nord sau est. Aceeasi regula trebuie respectata si in timpul somnului.
HATHA-YOGA, asa cum este definita, este YOGA energiei solare (HA) si a energiei lunare (THA). Prin urmare, fiinta umana este situata intr-un camp energetic constituit din radiatii masculine, energiile HA sau YANG, (+), si radiatii feminine, energiile THA sau YIN.(-). In afara energiilor mentionate mai sus si care sunt de origine cosmica, yoghinii considera ca intreaga viata, la nivelul Terrei, se afla confruntata cu un camp energetic constituit din cele doua tipuri de energie cosmica mentionate mai sus si polarizate + si -, si energiile de origine telurica, polarizate de asemenea + si -.

SEMNELE SUCCESULUI IN HATHA YOGA

Efectele fizice ale acestor practici sunt astfel descrise in celebrul tratat fundamental HATHA YOGA PRADIPIKA cap. 2, aforismul 77: "Semnele care marcheaza ca HATHA YOGA a fost realizata la perfectiune sunt urmatoarele: corpul devine suplu si agil, vocea limpede, vorbirea elocventa; practicantul aude uneori in mod distinct armonioase sunete interioare; ochii devin clari si stralucitori, sanatatea perfecta, caci organismul sau este eliberat de orice tulburare. Lichidul seminal (sperma), secretiile menstruale sunt concentrate si stapanite cu usurinta; focul digestiv (zona abdominala) si diferitii curenti ai suflului sunt purificati."


1.                     
Vipassana
Observarea propriei respiratii
2.                     
Ujjai
Ingustam canalul,ninspir si expir pe nas, limba pe cerul gurii, suna gros la expir, imita marea, ne ajuta sa ne aducem aminte de noi, mod de relaxare si concentrare, focalizarea si constientizarea respiratiei, oxigeneaza creierul, se poate face si intr-un mediu ostil – te ajuta la interiorizare
Concentrare pe Ajna, dirijeaza respiratiala nivelul superior, acesta este ce-l de-al cincelea suflu, limba pe cerul gurii (kelkari mudra),
mod de a aduce atentia asupra vishudha si ajna
mod de a retine mai multa energie
legatura cu creierul limbic
inspir si expir cu limba pe cerul gurii cat mai in spate
tehnica de respiratie ujjayi
·Secretul acestei Kriya Yoga este sa atingem perfectiunea prin tehnica de respiratie ujjayi, care consta in contractarea usoara a glotei, pentru a restrictiona circulatia aerului prin laringe. Ujjayi permite sa  se respire mai incet si mai profund, ajungand chiar la o respiratie de un minut, fara senzatia ca nu mai are aer, si permite atingerea unor stari interioare din ce in ce mai inalte. Din punct de vedere fiziologic, ea reduce presiunea sangelui, care, in mod natural, relaxeaza corpul.
Tehnica de executie
Inspirati usor pe nas. In timp ce expirati, intrerupeti usor curentul de aer in gat, contractand glota. Exersati oprirea expiratiei, in acest fel, de cinci-sase ori. Acum reduceti usor curentul de aer dar nu il opriti. Lasati gatul deschis un pic, ca aerul sa treaca usor, dar puteti simti, totodata, o usoara contractare. Acum exersati inspiratia, in vreme ce mentineti o contractare constanta. Foarte repede vi se vor parea normale aceasta expiratie si inspiratie, avand aceeasi tensiune a glotei.
3.                     
Relaxare
Cu sasait, dupa fiecare exercitiu, cu gura deschisa
4.                     
Huna
Aplecat in fata, cu rotirea mainilor
Inspiram pe nas si expiram pe gura
Lumina galben aurie ne invadeaza
5.                     
Relaxare cu inspir ujjai
Inspir in 3 trepte
Expir cu sasait cu gura intredeschisa
6.                     
Completa
Exercitii separate intai: abdominala (incarca cu energie), toracica, claviculara
Apoi complet
7.                     
In 4 timpi
4 inspir
4 retentie plin
4 expir
4 retentie gol
este o respiratie completa
 • inpir de 2 ori mai lung
 • se poate incerca in 8 timpi
8.                     
Contractia sfincterelor
 • cu respiratie in 4 timpi
 • cu resp abdominala cu contractie brusca sfinctere
 • inpir, expir tot, retentie si tin strans sfincterele, abdomen strans, maini pe genunchi
9.                     
Maha mudra
 • Aplecare pe picior intins, celalalt cu calcai la ck 1, pe inspir contract, pe expir las, capul e la genunchi, tin degetele pic cu mana
Anti imbatranire
 • varianta cu tin contractia si retentie

10.                  
Zambetul organelor
Respiratie lenta cu atentia pe organe si zambet
11.                  
Bhastrika
(foalele)
 • Cam 20 buc, Activeaza cunndalini si expandeaza plamanii, Aduce foarte multa energie, Cu mainila in spus pe inspir pe lateral
 • Varianta cu contractie pe inspir si duc pe coloana, cu resp abdominala, atentia pe interior
 • Varianta doar scurt pe ck 3, cu resp abdominala, incarca corpul cu energie
 • Carioanta spinala
Dintre tehnicile yoghine de respiratie, bhastrika pranayama (respiratia foalelor), pe langa efectele de purificare a plamanilor si a tractului traheo-bronsic, este de un real ajutor in combaterea constipatiei. Se poate realiza stand fie in sukhasana, fie in padmasana (postura lotusului), fie pe scaun, avand grija sa mentineti coloana vertebrala dreapta indiferent de pozitia adoptata. In postura aleasa, cu mainile sprijinite pe coapse si privind inainte, expirati profund, aplecandu-va in fata pentru a goli plamanii cat mai mult.
Inspirati lent, profund, pe nas, si in acelasi timp ridicati-va trunchiul, ajungand in pozitia de plecare.
Imediat ce plamanii sunt complet plini cu aer, expirati cu forta, pe gura, aplecandu-va iar in fata.
Fara sa faceti pauza, inspirati imediat si reluati intregul proces de patru ori.
Cand puteti executa de patru ori fara sa resimtiti nici cel mai mic disconfort, va puteti bloca suflul cateva secunde la fiecare a patra respiratie. Daca nu veti respira profund, poate sa apara o usoara ameteala, iar aceasta se datoreaza sublimarii intense a energiei. Ameteala va dispare curand dupa incetarea exercitiului, dar nu continuati daca resimtiti vreun disconfort. In acest caz, intindeti-va la sol, inchideti ochii, relaxati-va cateva minute si nu mai realizati exercitiul pana a doua zi.
Cresteti progresiv numarul de executii pana la 12 pe zi, amintindu-va sa realizati o scurta retentie a suflului dupa fiecare set de patru inspiratii.
Bhastrika pranayama stimuleaza circulatia sanguina, creste fluxul prana-ic (energia subtila a vietii) si, prin oxigenarea marita a sangelui, purifica circuitele nervoase. Cel mai important lucru pentru cei care sufera de constipatie il constituie masajul organelor abdominale, realizat prin miscarile de aplecare in fata si de revenire, avand ca efecte imbunatatirea digestiei si a excretiei
12.                  
Nadi shodhana
alternanta
 • Respirata pe nara stanga-yin lunar, liniste interioarizare feminin, dreapta: solar, yang, activitate, masculin
 • Inspir st, tin, espir dr, apoi invers
 • Varianta 4 timpi inspir, 8 expir
 • Varianta inspir 8 expit 4
 • Varianta inspir 16 expir 8
 • Varianta inspit 4 tin 16 retentie plin, expir 8, tin 4 retentie gol
Respiratia alternanta nazala este o metoda prin care devenim constienti asupra energiilor PRANA-ice prin reglarea procesului respirator prin una sau prin cealalta nara. Practic, astupam alternativ narile cu degetele, controland astfel curgerea respiratiei, dirijand-o printr-o singura nara, nara activa. Procesul se poate repeta de cateva ori, schimband degetele si astupand nara opusa, respirand numai prin nara ramasa activa.
Pe parcursul practicii, vom urmari sa nu mai folosim degetele pentru a astupa una sau cealalta nara, ci doar ne vom indrepta atentia asupra procesului respiratiei prin nara stanga, apoi prin nara dreapta, succesiv, pastrand ochii inchisi si fiind intr-o stare de relaxare
13.                  
Pe ck
3,5,7, tin mana pe ck, atentia pe ck, resp accelerat acolo
14.                  
Kapalabhati=focului
Este la nivelul capului, inviorarea circuitelor mentale
Pe expir, pe gura sau nas cu explozie, resp abdominala
RESPIRATIA FOCULUI, cunoscuta si ca "Kapalabhati"
1. Contracta-ti muschii abdominali in mod fortat, creand o expiratie prin pomparea muschilor stomacului inauntru si in afara, brusc si rapid, insa controlat. Aerul va intra in partea superioara a plamanilor de unul singur. Foloseste acest fel de contractii rapide ale muschilor abdominali pentru a inspira si expira, in cadrul acestui exercitiu. Contractiile ar trebui sa fie ritmice.
2. Practica de cateva ori, pentru a vedea cum functioneaza.
3. Intretine 20 astfel de respiratii, inauntru si in afara, folosindu-ti muschii abdominali in succesiune rapida, iar la sfarsitl celei de-a 20-a respiratie, expira, inspira si umpleti plamanii, contracta-ti anusul, apleaca-ti barba spre piept si tine-ti respiratia atat cat te simti confortabil - INSA NU EXAGERA!
4. Expira usor.
Cele de mai sus constituie un set. Expiratia ar trebui sa fie scurta, iar inspiratia ar trebui sa fie pasiva si mai lunga. Seturile se maresc prin adaugarea de pompari ale musschilor abdominali. Pentru inceput, incearca sa faci trei seturi a cate 20 de astfel de pompari, iar dupa ceva timp, creste-le la 30, apoi la 40 si pana cand ajungi la 60.
La ce ajuta acest exercitiu:
1. Sporeste cantitatea de oxigen in corp.
2. De asemenea, creste temperatura corpului - alchimistii din timpurile Gotice si medievale erau numiti "pufaitori" datorita acestei practici, iar "adancurile inflacarate" din picturile alchemice erau simbolice acestui exercitiu.
3. ACEASTA TEHNICA RESPIRATORIE ESTE FUNDAMENTUL PENTRU YOGA KUNDALINICA
15.                  
4 timp rapid
Inspir 4 timpi rapid expir 4 timpi rapid
16.                  
De evacuare
Inspir nas, pe expir ma aplec in fata si expir brusc
17.                  
So ham
So inspir
Ham expir
Respiram impreuna cu divinul, devi una cu viata, prezenta,
Expiri de 2 ori mai lung
Cat de lent pot inspira si expira
18.                  
Wahe guru
16x3 atentie pe ajna
inspir pe nara stanga, contractii 16 pe abdomen, apoi expir pe nara dreapta, eliberarea mintii, extaz dincolo de cuvinte
19.                  
Maini incrucisate
Cu maini incrucisate, sfinctere inchise, =tin energia
20.                  
Tehnica de iluminare
Apas na, ochi, nas gura, urechi, te poti apleca  pe retentie plin, dupa ce inspir pe nas cat pot, tin cat pot, atentia pe ajna
21.                  
satanama
16 timpi, existenta, viata, moarte, renastere
22.                  
inotand
In picioare, ispir, misc mainile intinse din fata inspre spate,spre lateral ca la innot, tetentie cat pot, apoi expir
23.                  
Inot alternativ
La fel dar bratele le rotesc alternativ pe spate
24.                  
Inot pumni stransi
La fel dar tin pumnii stransiunul pe celalat umar, atentie ajna, deschide ajna, forta mentala
25.                  
matura
Inspir in picioare, ma aplec pe retentie, tin cat pot, pumnii stransi pe coada de matura imaginara din fata mea
26.                  
Ck 2
Pun degetul pe ck 2 si respir acolo
27.                  
Strabism complet-ajna
Limba pe cerul gurii, ochiii in strabism complet, expir, inspir si duc respiratia pe coloana spre ck 7, spre ajna, atau pe ajna cat pot
28.                  
Respiratia inimii
Respiratia urca din nas, spre crestet, coboara pe coloana pana la ck4, pe inspir
Expir inapoi
29.                  
De incarcare
Mainile pe ck 3, inspir si expir culcat pe spate, la final puternic si repede
30.                  
Prinderea mintii agitate
Numaram, inspir +expir=1, de la 1 la 7, apoi de la 1 la 14, apoi de la 1 la 21
Atentia la inima si respir in inima si ma intreb cine sunt eu
31.                  
5 sufluri
Prana= la contractarea diafragmei se formeaza un vacuum- suflu ascendent- coboara
Apana= suflu descendent, elimina diverse reziduri, e sub ombilic, , energia de aliminare, contractand sfincterele, urca
Cele 2 se intalnesc la ombilic
Samana= suflu de echilibrare, median, egaleaza prana si apana, se afla intre ombilic si inma
Atentia pe ck 3 si 4-= stralucire aura, te plimbi cu respiratia intre ck3 si 4
Udhana= gat fata, ck 5, folosind acest sufu poti sa iesi din corp
Vyana= raspandeste prana in tot corpul regleaza toate substantele organice si energia, tine la o lalta toate partile corpului.
 • limba pe cerul gurii= yoni mudra, urc energia pe coloana si cu degetul aratator imping ombilic, ochii atenti la ajna, cand ajung cu energia in cap, tin respiratia
 • . urc energgia pe coloana si sus in crestet tin respiratia, cu degetele mari tin nasul, si apoi cobor cu ea, atentia pe ajna
32.                  

Exercitii de respiratie


Exercitiile de respiratie au rolul de a intari musculatura intercostala, de a mari capacitatea vitala si functionala a plamanului, elasticitatea cutiei toracice si de a favoriza miscarile diafragmului. Exercitiile isi pierd valoarea daca nu se evita fumatul, raceala si curentul. Exercitiile se vor face dimineata (in anotimpul calduros cu fereastra larg deschisa, iar cand e frig, in camera bine aerisita sau in aer liber). Pentru a se evita aparitia oboselii si a ametelilor, respiratia va fi ampla, profunda si rara. Dupa 4-5 respiratii profunde se va intercala o pauza.
--- Pentru tonifierea musculaturii respiratorii, exercitiile vor fi diferite in functie de grupul de muschi caruia ne adresam.
--- Astfel, pentru muschiul diafragm pozitia va fi culcat pe spate cu genunchii indoiti; pentru muschii ceilalti se recomanda pozitia sezand. –
--- Exercitiile de fortifiere vor alterna cu exercitii de relaxare care constau in respiratii scurte si usor masaj toracic.
--- Inspiratia se face cu bombarea toracelui si a abdomenului, iar expiratia, prin coborarea coastelor, ceea ce face ca toracele sa para turtit iar abdomenul supt.
--- La inceput se vor executa cate 5 exercitii din fiecare, apoi numarul de repetari va creste.
Iata un program special:
1.Mers cu corectarea tinutei si cu respiratie normala, atentia pe respiratie
2.Mers pe varfuri 4 pasi, timp in care are loc inspiratia; apoi, bratele sus, mers pe toata talpa 4 pasi - expiratie
3.Mers pe varfuri 4 pasi - inspiratie; oprire cu aplecarea trunchiului in fata, bratele atarnand - expiratie profunda si sacadata
4.Stand cu picioarele departate si mainile sprijinite pe proeminentele costale se inspira profund pe nas, apoi se apasa cu palmele pe torace si se expira pe gura
5.Stand culcat pe spate cu bratele pe langa corp, inspira; adu pe rand cate un genunchi la piept si preseaza-l pe abdomen cu bratele, capul fiind ridicat - expiratie
6.Acelasi exercitiu executat cu ambii genunchi, corpul fiind ghemuit
7.Din pozitia culcat pe spate cu o minge medicinala pe stern, se inspira profund pe nas, apoi se expira suierator odata cu presarea mingii pe torace
8.Stand culcat pe spate inspira profund cu umflarea si dezumflarea abdomenului, apoi revino expirand pe gura
9.Acelasi exercitiu cu o minge medicinala tinuta pe abdomen
10.Inspira stand culcat pe spate cu bratele pe langa corp; departeaza picioarele si adu bratele lateral, timp in care vei expira
11.Stand in genunchi cu picioarele usor departate, cu palmele pe coapse, lasa usor trunchiul pe spate cu ducerea bratelor lateral - inspiratie; expiratia are loc cand revii
12.Stand in genunchi cu sezutul pe calcai, du bratele sus si inspira; apleaca-te inainte si pliaza-ti trunchiul - expiratie
13.Plimbare cu respiratie normala
14.Stand cu picioarele mult departate, se executa fandare laterala spre stanga si ducerea bratului stang sus langa ureche, timp in care are loc inspiratia; revenire - expiratie. Se repeta spre dreapta 1
15.Stand cu picioarele usor departate si bratele pe langa corp, cu cate o haltera de 2 kg in maini, se excuta arcuirea laterala spre stanga prin alunecarea bratelor pe langa coapse, cu inspiratie si expiratie
16.Exercitii la spirometru pentru a efectua inspiratii si expiratii cu amplitudini dirijate
17.Stand cu bastonul jos, tinut de capete, ridica bratele si inspira odata cu extensia unui picior la spate. Revino cu expiratie
18.Din aceeasi pozitie, executa extensii ale bratelor in sus cu inspiratie, apoi apleaca trunchiul in fata pana la podea, expirand
19.Urmeaza exercitii statice cu inspiratie pe 4 timpi: se mentine aerul in palmani 4 timpi, apoi se expira pe gura in 8 timpi
20.Relaxare cu respiratie normala pana la revenire
33.                  
Respiratia echilibrata prin utilizarea mintii:
Ca o continuare a respiratiei alternative prin nari, in aceasta tehnica vom urmari sa blocam curgerea aerului prin nari prin intermediul mintii. Atentia este indreptata asupra narii care este inactiva si in scurt timp ea va deveni activa si respiratia va curge liber prin ea. In felul acesta, mintea este folosita in mod direct pentru a regla procesul respiratiei, iar energia ce se vehiculeaza in acest caz este cu mult mai subtila decat in cazul unei respiratii obisnuite. Aceasta este cheia pentru a invata cu adevarat cum sa ne reglam propriul sistem energetic, ceea ce ne este totodata extrem de folositor in meditatie si pentru a ne autovindeca.
In timpul acestei tehnici urmarim de asemenea sa simtim curgerea aerului inspirat si expirat prin nari.
Expiratia este lenta si de doua ori mai lunga decat inspiratia. Respiratia se realizeaza continuu, fara pauze intre inspiratie si expiratie, una curgand usor dupa cealalta
34.                  
Respiratia doi-la-unu:
Acest tip de respiratie presupune sa respiram intr-un mod controlat, astfel incat expiratia sa fie de doua ori mai lunga decat inspiratia.
De exemplu, putem sa ne cronometram respiratia si sa facem astfel incat expiratia sa aiba o durata de 6 secunde iar inspiratia 3 secunde, sau sa realizam circa 6-7 respiratii pe minut.
Urmarim sa ne gasim un ritm respirator cu rata corespunzatoare expiratiei si inspiratiei, care ne este cel mai convenabil.
De exemplu: 4:2, 6:3, 8:4, 10:5, 12:6, in care primul numar reprezinta secundele de expiratie, iar cel de-al doilea numar reprezinta durata inspiratiei, tot in secunde.
Apoi, pe parcursul practicii, pe masura ce ne obisnuim sa respiram in acest fel, putem elimina contorizarea, focalizandu-ne doar asupra respiratiei.
Respiratia doi-la-unu are un efect foarte relaxant asupra sistemului nervos si este si ea o modalitate excelenta pentru a ne pregati inaintea unei meditatii.
RELAXAREA  COMPLETA.

Intindeti-va cu capul spre Nord pe un covoras sau pe o patura intr-o camera bine aerisita. Abandonati corpul la sol. Mainile sunt usor departate de corp, palmele sunt asezate cu fata in sus. Picioarele sunt usor departate intre ele. Deveniti constient de corp, de sol.
Expirati de mai multe ori, lent si profund.
Apoi va concentrati atentia asupra piciorului stang si relaxati piciorul stang din zona degetelor si pana in zona bazinului, pe grupe musculare, de jos in sus. In zona relaxata sesizati fine vibratii, senzatie de incalzire, pierderea conturului corporal.
Procedati in acelasi fel, urcand de-a lungul piciorului drept, apoi continuati relaxand mana stanga, mana dreapta, muschii feselor, muschii pelvieni, zona abdominala, muschii spatelui, muschii pieptului, ai umerilor, gatul, zona capului...
In final veti sesiza intregul corp destins, relaxat, moale, abandonat ca o haina la sol. Sesizati o stare de calm profund launtric, armonie, eliminarea tensiunilor interioare, incredere in sine, fericire. Constientiza tiva corpul.
Vizualizati-va asa cum doriti dumneavoastra sa fiti. Traiti cu toata convingerea starea de implinire, reusita, succes, forta interioara si veti rezona astfel cu sferele gigantice de energii benefice, sublime, elevate. In felul acesta va veti autosugestiona benefic, extrem de eficient si in scurt timp se vor produce transformari „miraculoase” in fiinta dumneavoastra.
Procedand astfel veti constata dupa 15 minute de relaxare completa ca sunteti profund odihniti, regenerati (fizic, psihic si mental), armoniosi, destresati, fericiti, mult mai puternici, curajosi, increzatori in fortele proprii, mai buni, mai frumosi.
Realizand zilnic relaxarea completa veti putea experimenta in scurt timp efectele sale benefice asupra starii de ansamblu, cele mai vizibile dintre ele fiind eliminarea oboselii, incordarii, stresului care il afecteaza atat de mult pe omul modern.

RELAXAREA YOGHINA COMPLETA

In YOGA exista doua remedii impotriva nervozitatii si a tensiunii: respiratia controlata (PRANAYAMA) si relaxarea. Traditia yoghina afirma ca fara relaxare nu exista adevarata YOGA, nefiind posibila nici pacea si nici fericirea, chiar daca exista toate premizele pentru a atinge aceasta stare. In plus, relaxarea este o sursa de gandire creatoare. SWAMI SIVANANDA spunea: "Numai omul relaxat este intr-adevar creator, iar ideile ii vin ca fulgerul." Daca privim in jurul nostru, constatam ca animalele si copiii se relaxeaza foarte bine in mod spontan. In YOGA relaxarea trebuie sa fie un element principal in procesul de regenerare si recuperare energetica a practicantului.
Trebuie deci sa invatam sa ne relaxam constient, macar cateva minute pe zi. Pentru persoanele care o descopera prima data, relaxarea yoghina este perceputa ca o stare euforica ampla si poate fi considerata ca o revelatie. Corpul devine la inceput inert si greu, fiind abandonat, flasc si complet deconectat, in timp ce mintea pare sa calatoreasca, detasata de contingentele materiale, in afara structurii fizice. Organele interne si vasele de sange au in structura lor muschi netezi, care constituie astfel o buna parte a viscerelor (de exemplu, musculatura tubului digestiv si a sfincterelor). Acesti muschi puternici, cu miscari lente, scapa actiunii directe a vointei, astfel ca doar prin YOGA ajungem sa-i controlam. Vorbind analogic, muschii sunt ca niste electromagneti, iar nervii ca niste fire conductoare legate la centrala electrica care este creierul. In stare de veghe, muschii sunt activi si putem spune ca sunt in stare de tonus. Pastrand analogia, putem spune ca prin firele conductoare circula un curent de slaba intensitate. In timpul somnului omul se retrage din lumea exterioara, iar intensitatea curentului scade pe retea, electromagnetii fiind aproape demagnetizati. In afara actiunii, muschii trebuie sa fie moi si flasci. Prin relaxare yoghina mentalul ajunge sa controleze tot corpul, deconectand unul cate unul toate firele conductoare de energie, reducand aproape la zero transmisia de curent catre elecromagnetii musculari, raspanditi in intregul corp. In acest fel, fiinta realizeaza o intima fuziune cu energiile subtile vitale ale Universului.
Din alt punct de vedere, relaxarea yoghina este exercitiul ideal pentru vointa, asa cum o inteleg yoghinii nu ca o putere dura si dictatoriala care se face ascultata cu biciul, ci ca o sugestie lenta, ferma, ca o convingere plina de rabdare. In tehnica relaxarii este deci exclusa vointa "dura", caci este imposibil sa se forteze relaxarea si stapanirea mentalului asupra corpului. Vom constata, dimpotriva, ca relaxarea se va realiza in modul cel mai eficace fara constrangere sau violenta. Relaxarea da fiintei un aspect de liniste si frumusete; fata se destinde si din intreaga fiinta se degaja un camp de liniste si calm. Practicand relaxarea, vom ajunge sa radiem spontan calmul, pacea si armonia in jurul nostru, devenind astfel un centru de atractie.
Relaxarea se realizeaza, in YOGA, in SHAVASANA (postura cadavrului). Aceasta tehnica are eficienta marita daca ne asezam cu capul spre nord.
In India, yoghinii mai utilizeaza, si alte posturi pentru relaxare; dintre acestea, postura pe o parte este foarte buna pentru somn, pentru ca YOGA recomanda sa nu se doarma cu fata in sus, aceasta pozitie antrenand cu usurinta sforaitul, gura deschizandu-se de ia sine. Este preferabil sa se doarma pe partea stanga. Explicatie fiziologica stomacul, care, de regula, favorizeaza formarea unui buzunar in care sunt retinute (pentru digestie) alimentele, este bine sustinut, daca ne culcam pe aceasta parte. Explicatie yoghina: stand pe stanga, nara dreapta se desfunda si respiram toata noaptea pe aceasta nara, acest lucru avand efecte favorabile asupra sanatatii. SHIVA SAMHITA, in capitolul 3V, sutra 41, spune: "Daca YOGA va va procura doar relaxarea profunda, chiar si aceasta va fi minunat"

Conditiile prealabile ale relaxarii

Se recomanda eliminarea, pe cat posibil, a excitatiilor senzoriale. Ne vom retrage intr-o camera unde nu ne va deranja nimeni. Pe cat posibil, putem crea semiobscuritate. Inchidem ferestrele pentru a estompa zgomotele exterioare; temperatura in incapere trebuie sa fie agreabila, caci in timpul relaxarii temperatura corpului scade si senzatia de frig poate dauna reusitei experientei. Cautam ca nimic sa nu ne jeneze in timpul antrenamentului de relaxare, detasandu-ne cat mai bine de problemele sau grijile cotidiene. Daca ne este greu sa eliminam aceste preocupari, ne vom instala eventual in fata unei oglinzi si vom surade. Dupa ce am reusit intr-o anumita masura sa facem abstractie de preocuparile stresante care ar putea dauna reusitei, ne vom intinde bine si, daca e posibil, vom casca. Ne frecam ochii si ne comportam ca si cand ne-ar fi somn si am fi obositi. Ne intindem mai intai lungiti pe spate, apoi ne rotim indreptandu-ne catre stanga si reincepem operatia la dreapta. Ne intindem in continuare, incordam si indepartam degetele. Dupa ce am cascat si ne-am intins cat rnai bine, vom resimti o stare de nonactiune, caci a te relaxa in YOGA inseamna a te antrena in nonactiune. Acesta este principiul de baza, care este din nefericire cel mai adesea ignorat. Nu trebuie deci sa actionam brutal. Nu trebuie sa spunem: "Vreau sa ma relaxez!" Ne comportam ca si cum am fi dusi, lasandu-ne prinsi in inefabilul proces de fuziune al macrocosmosului cu microcosmosul propriu. Starea aceasta de abandonare este esentiala.
Pentru a intelege si mai bine procesul, putem recurge la o tehnica extrem de simpla pentru ane testa capacitatea de nonactiune. Stand in picioare, indepartam usor talpile, ne aplecam trunchiul inainte, aproape in unghi drept in raport cu picioarele. Lasam astfel bratele sa atarne cat mai moi. Apoi, dintr-o miscare a umerilor, prin rotatie de la stanga la dreapta, facem sa se balanseze mainile ca limbile unui clopot. Cautam, pentru aceasta, ca bratele si mainile sa fie intr-adevar atarnate, evitand ca ele sa participe direct la miscare. De indata ce balansarea este bine realizata, stopam brusc miscarea umerilor si lasam bratele sa oscileze liber, de la stanga la dreapta, sub impulsul dobandit. Amplitudinea balansarii se va diminua de la sine destul de repede. Lasam deci fiecare brat sa se imobilizeze putin cate putin ca pendulul unui ceas ce se opreste. Ne dirijam atentia asupra a ceea ce se petrece in brate si maini. Daca mainile nu sunt moi si destinse si nu ne dau senzatia placuta de relaxare si dilatare, repetam exercitiul, procedand astfel pana ce singura actiunea greutatii ghideaza miscarea bratelor si a mainilor in timpul oscilatiei pendulare, fara nici o interventie musculara din partea noastra; invatam astfel sa relaxam bratele si sa le redam o atitudine pasiva, intocmai ca la relaxarea in tot corpul.
Alt exercitiu pentru testarea si aprofundarea relaxarii este urmatorul: in apa destul de calda a unei bai ne vom simti destinsi si suficient de relaxati, atat din cauza caldurii apei, cat si datorita lipsei de greutate. In continuare, dupa ce am constientizat plenar aceasta stare, fara a iesi din baie, scoatem busonul si lasam apa sa se scurga. Vom observa atunci ca, pe masura ce apa scade si membrele ies la suprafata, ne vom simti atrasi cu toata greutatea catre fundul cazii si vom sesiza in intregul corp o stare de greutate si deconectare. A invata sa cream la vointa, prin simpla concentrare, aceasta stare de greutate placuta si dilatare in afara corpului este prima treapta a aprofundarii relaxarii.
Dupa aceea ne vom culca in SHAVASANA, cu bratele de-a lungul corpului si palmele, daca se poate, orientate in sus. Va trebui acum sa simtim pe cat posibil ca Pamantul cu forta sa de atractie atrage fiecare celula a picioarelor noastre, fiecare molecula, fiecare atom. Ne vom gandi la puterea atractiei terestre si ii vom abandona in intregime picioarele. Le lasam sa atarne grele pe covor. Urmarim apoi sa le miscam contractand muschii si, daca am atins acest nivel de profunzime, vom percepe ca sunt foarte deconectate si extrem de grele. Esentialul la inceput este sa ne focalizam intrega atentie in picioare si sa ne abandonam actiunii gravifice. Parcurgem astfel de mai multe ori,  rnai intai piciorul stang in intregime, de la varful degetelor pana la bazin. Chiar daca nu ajungem sa ne destindem in intregime de la inceput, vom cauta sa fim constienti ca indeplinim cu toate acestea o operatie extrem de importanta: localizarea precisa a zonelor de tensiune si de contractura, de care mai intai trebuie sa devenim constienti pentru a le putea elimina mai tarziu. Deci, chiar daca exercitiul este realizat imperfect, nu consideram ca pierdem timpul, caci esentialul este sa perseveram; astfel, rezultatele nu vor intarzia sa apara, in majoritatea cazurilor, dupa cateva zile de antrenare rabdatoare, cand vom sesiza ca incep sa se manifeste progrese sensibile. Din acel moment, fiecare noua executie ne va recompensa cu o senzatie agreabila de repaus, energizare si destindere.
Daca trebuie sa asteptam undeva, putem sa profitam pentru a ne exersa capacitatea de relaxare. Astfel, acesti timpi morti, in loc sa ne enerveze, vor constitui o contributie plenara la revitalizarea si destinderea noastra.

Aprofundarea relaxarii

In fiecare zi, in profunzimile tesuturilor noastre, milioane de celule mor, fiind inlocuite in acelasi timp de altele. Doar celulele nervoase nu se reinlocuiesc. Suntem nascuti cu ele si ele mor odata cu noi. Ele sunt cel rnai intim suport fizic a ceea ce numim "personalitate". Deci, daca le surmenam, daca le epuizam, le acceleram procesul de distrugere si, cum ele sunt de neiniocuit, noi cream leziuni iremediabile, nimicindu-ne potentialul vital si diminuandu-ne longevitatea.
Relaxarea yoghina ne deschide deci accesul la propria noastra lume interioara, la fuziunea lenta cu infinitele surse de energie subtila ale Macrocosmosului. Ea ne permite sa energizarii profund celulele nervoase, sa ne simtim plini de energie si forta, fapt care ne conduce la posibilitatea atingerii formelor superioare de YOGA mentala, caci este imposibil sa te concentrezi intens pe o durata mare de timp daca corpul este contractat sau este incarcat cu energie stresanta.  
Scopul aprofundarii relaxarii este deconectarea completa a tuturor muschilor, realizarea hipotoniei celei mai avansate, consonanta intima a fiintei noastre vitale cu aspectele energetice corespondente din Univers, sincronizate in fiinta noastra dupa necesitati, in mod automat.
Exercitiile precedente au pregatit progresiv aceasta relaxare integrala, care procura o delicioasa senzatie de usuratate in toata fiinta, de detasare mentala, intr-un cuvant, o stare speciala de euforie pe care orice yoghin o va aprecia din plin cand o va simti.
Suntem deci intinsi in SHAVASANA, cu capul spre nord, cu picioarele spre sud. Ne observam mai intai respiratia, fata de care va trebui sa devenim un martor pasiv. Ne dirijam atentia asupra actului respirator, fara a-l influenta. Desi la prima vedere pare dificil, va trebui sa actionam lent caci insusi faptul de a lua cunostinta de miscarea respiratorie ne incita sa o modificam involuntar. Respiram cat mai detasat. Observam unde, cum si in ce ritm respiram. Vom sesiza ca centrul de greutate al respiratiei se afla aproximativ la mijlocul abdomenului, intre ombilic si stern. Fiind culcati si imobili, nevoile organismului in oxigen sunt minime. In consecinta, miscarea respiratorie va fi de amplitudine minima (redusa). Esentialul este de a percepe unde si cum respiram, apoi de a lasa sa se instaleze un ritm lent si regulat, calm si placut. Daca constatam totusi ca respiratia este chinuita sau daca ritmul ei este neregulat, pentru a ne regulariza suflul, gandim intens: "Respiratia mea devine calma si regulata, abdomenul se ridica si coboara calm si regulat."
Continuam astfel pana cand vom percepe acest calm interior, aceasta respiratie placuta. Din momentul in care am reusit ne vom simti deja relaxati. Apoi vom incepe sa influentam inspiratia (expiratia), sa o facem mai lenta, dar nu mai profunda. Lasam prin urmare expiratia sa se faca spontan, fara insa sa fortam. Deci, procedand gradat, vom cauta sa o prelungim pana cand se va intinde aproximativ la dublul timpilor de inspiratie. De exemplu, daca observam respiratia unei pisici adormite, vom constata ca expiratia este de doua ori mai lunga (ca durata) decat inspiratia. La un nou-nascut vom sesiza acelasi lucru.
Dupa ce am realizat acest lucru ne oprim suflul; este suficient un timp de oprire de doar cateva secunde cu plamanii goi (pe vid). In acest timp, ne dirijam atentia asupra plexului solar (MANIPURA CHAKRA). La inceput acest lucru ni se parea imposibil pentru ca nu-l percepeam. Chiar si intr-o astfel de situatie, ne vom multumi sa ne fixam atentia asupra zonei unde trebuie sa se plaseze centrul de forta si ne imaginam aceasta zona ca fiind incalzita de miscarea de du-te vino a actului respirator.
Ne imaginam ca suntem culcati la soare si ca aceasta parte a corpului ne este incalzita. Continuam in acelasi mod pana la perceperea cat  mai clara a acestei senzatii speciale pe care o resimtim in timpul unei bai de soare intr-o zi torida si care se aseamana cu un usor frison.
Ne concentram apoi atentia asupra piciorului stang si incepem relaxarea gradata a muschilor de la degetele picioarelor, unul cate unul, fara a uita degetul mare. Indepartam astfel in mod gradat orice contractura sau senzatie de incordare din piciorul stang. Vom fi astfel capabil, dupa ce am reusit exercitiul descris mai sus, sa realizam relaxarea rapida si completa a piciorului impreuna cu pulpa pentru a le face cat rnai inerte. Inainte am invatat aici sa percepem o senzatie de greutate. Treapta urmatoare va fi sa producem tot aici b senzatie de caldura. Mai tarziu vom vedea ca aceasta nu este autosugestie. De indata ce am reusit sa relaxam muschii intr-o parte a corpului, calibrul vaselor sanguine se modifica in acea parte. Ele se destind astfel si acolo se va produce o vasodilatatie care da nastere caldurii, in timp ce, atunci cand suntem crispati si incordati, contractia spasmica a vaselor sanguine le reduce calibrul si, franand circulatia, provoaca o senzatie de frig. Intr-un muschi relaxat intotdeauna irigatia sanguina se accentueaza si, in consecinta, respiratia celulelor se amplifica, caldura corporala crescand. Invers, se poate sesiza de catre fiecare ca spasmele vasculare fac sa ne inghete mana, aceasta, de asemenea, nefiind o autosugestie, ci o realitate obiectiva.
Relaxarea, se va realiza in YOGA totdeauna incepand de pe partea stanga si se va opera de jos in sus. Se incepe cu partea stanga pentru ca aceasta parte se spune in YOGA ca este receptiva. In ceea ce priveste sensul jos - sus, aceasta se realizeaza pentru ca experienta milenara i-a invatat pe yoghini ca muschii voluminosi se relaxeaza foarte usor. Este deci logic sa incepem intai din partea stanga a corpului si apoi sa trecem la partea dreapta si sa operam de jos in sus mai ales cand stim ca muschii picioarelor sunt. cei mai voluminosi, iar cei ai fetei sunt muschii cei mai mici din corp. Din punct de vedere subtil, este indicat sa incepem relaxarea de jos in sus deoarece, prin priza de constiinta pe care o realizam gradat de la picioare spre cap, realizam totodata o rafinare a energiilor existente in fiinta. Astfel, suflul vital ascensioneaza catre zonele superioare ale fiintei (crestet) si astfel mintea se linisteste.
1.                     
Respiratia IUBIRII Universale Respiratia Vietii

este un portal direct catre acest potential, o poarta de a accesa si de a trai in mod real puterea deplina a IUBIRII… intr-o maniera simpla. 
Tehnica de 10 MINUTE: Echilibrarea chakrelor 7/13
            1 – Stai o clipa, ca sa stabilesti o intentie exacta pentru ceea ce doresti sa obtii in acest moment… de exemplu: sa cureti, sa echilibrezi, sa purifici, sa vindeci, sa deschizi/deblochezi, sa revitalizezi, sa te aliniezi cu IUBIREA, sa te centrezi in spatiul inimii (neutralitate) etc.
           
            NOTA: Stabilind o intentie clara, iti imprimi practic comanda (vointa) pe particulele adamantine incarcate cu IUBIRE, care creeaza un program constient, desemnat pentru – si compatibil cu – biocomputerul noii tale structuri de om.

            2 – Vizualizeaza-te ca esti inconjurat de o sfera mare de energie cristalina din plasma eterica verde, in care sclipesc particule (adamantine) de lumina.
           
            NOTA: Daca te ajuta sa vizualizezi, esenta adamantina arata ca gelul stralucitor din aceste imagini.

3 – Inhaleaza aceasta energie plasmatica lichida, stralucitoare… intarita de comanda ta… direct in sistemul inimii tale (superioare, care include si plamanii) prin trei respiratii profunde, expirand orice forma de stres sau de toxicitate, de care simti ca ai nevoie sa te eliberezi in acest moment.

            NOTA: Pasul de mai sus activeaza/incarca particulele adamantine cu IUBIRE.

            4 – Odata ce ti s-a umplut inima cu aceasta energie vitala, constienta, programata prin intentie, poti apoi respira esenta adamantina, din centrul inimii tale, in sistemul chakrelor tale (12) fizice/eterice.

            NOTA: Daca nu esti familiarizat cu sistemul de 12 chakre, poti folosi cele 7 chakre principale (am folosit ambele sisteme, cu rezultate identice sau similare).
           
            Vizualizeaza ca respiri Suflul IUBIRII adamantine in centrul fiecarei chakre in parte, apoi roteste particulele de lumina in afara (intuieste daca pentru tine sensul este orar sau anti-orar), pana cand simti ca fiecare chakra este echilibrata, luminoasa, deschisa, extinsa si curatata de impuritati.

            NOTA: Petrece cat de mult timp e necesar cu fiecare chakra in parte… adica, mai mult timp cu cele care simti ca necesita mai multa atentie si mai putin cu cele pe care le simti echilibrate. Constat ca mie imi ia in jur de 7-10 minute sa inchei acest exercitiu si sa-i simt beneficiile… adica, potiunea de IUBIRE (adamantina) care imi hraneste fiecare celula din corp… insa de buna seama ca durata va fi diferita pentru fiecare.
Odata ce simti ca procesul s-a incheiat, e incheiat!
Folosind-o, am invatat din experienta cat de incredibil de puternica este IUBIREA (universala)… ca atunci cand recurgem la ea cu intentie si pentru binele suprem, avem capacitatea reala de a accesa o sursa nelimitata de vindecare, de energie revigoranta si tonica, care ne este intotdeauna la indemana.
Ele au spus ca aceasta forma a noului om, la care evoluam, este un sistem integrat, dirijat de inteligenta adamantina, care traieste
Tehnica de 5 MINUTE: acordare
Versiunea de 5 minute a Respiratiei IUBIRII Universale™ este ceea ce eu numesc tehnica de acordare… minunata pentru mentinerea energiei de-a lungul zilei, pentru o revigorare rapida, pentru o curatare/echilibrare din mers sau doar pentru acele zile in care iti este prea lene sa faci versiunea de 10 minute. Primii 3 pasi sunt aceiasi cu cei anteriori; singura diferenta consta in pasul al patrulea.
            1 – Stai o clipa, ca sa stabilesti o intentie exacta pentru ceea ce doresti sa obtii in acest moment… de exemplu: sa cureti, sa echilibrezi, sa purifici, sa vindeci, sa deschizi/deblochezi, sa revitalizezi, sa te aliniezi cu IUBIREA, sa te centrezi in spatiul inimii (neutralitate) etc.
            2 – Vizualizeaza-te ca esti inconjurat de o sfera mare de energie cristalina din plasma eterica verde, in care sclipesc particule (adamantine) de lumina.
            3 – Inhaleaza aceasta energie plasmatica lichida, stralucitoare… amplificata de comanda ta… direct in sistemul inimii tale (superioare, care include si plamanii), prin trei respiratii profunde, expirand orice forma de stres sau toxicitate de care simti ca ai nevoie sa te eliberezi in acest moment.
            4 – Odata ce inima iti este plina de aceasta energie vitala, constienta, programata prin intentie, incepe sa-ti umpli intregul sistem de 4 corpuri (nivelul spiritual, mental, emotional si fizic) cu ea, acordand mai multa atentie acelor corpuri care simti ca au nevoie de IUBIRE si hrana in plus. (NOTA: Poti respira aceasta iubire chiar si dincolo de corpul/sinele tau, in mediul tau extern, atunci cand e nevoie!)
Dupa circa 5 minute de focalizare pe aceasta tehnica de respiratie constienta, ar trebui sa incepi sa simti ca esenta adamantina te bine dispune in mod semnificativ. Ea poate fi deosebit de revigoranta, daca esti deprimat/epuizat sau poate fi linistitoare, daca ai nevoie de pace sau relaxare.
Ai incredere ca orice echilibru de care ai nevoie va fi restabilit si respira datorita „respiratiei vietii”, cum o numesc ele.
Ele se refereau la schimbul de particule adamantine (IUBIRE), prin respiratie constienta, in scopul sustinerii bioenergetice – ceea ce in mod obisnuit este numit respiratie pranica.
Sfaturi utile
sa ne formam obiceiul de a respira zilnic energia IUBIRII, ca pe o metoda de restabilire a armoniei in celulele noastre, de stimulare a fortei noastre vitale, de curatare a energiei noastre si/sau a mediului nostru inconjurator sau doar pentru a ne alimenta celulele cu hrana, din adevarata lor Sursa.
Iata cateva metode suplimentare, prin care tehnica rapida de Respiratie a IUBIRII Universale™ (5 MINUTE) poate fi utila:
o              Sustinerea campului energetic: atunci cand esti deprimat, cand simti ca nu mai ai vitalitate, ca sistemul imunitar iti este slabit, cand treci prin stari sufletesti instabile etc… respira IUBIRE!
o              Curatarea spatiului: cand simti ca mediul tau inconjurator este incarcat sau neplacut ori daca simti prezenta parazitilor infioratori… respira IUBIRE! (NOTA: Poate fi util sa-ti extinzi sfera de plasma dincolo de spatiul tau fizic si sa respiri IUBIRE, pentru a-l umple.)
o              Relatii: umple-te cu Respiratia IUBIRII™, ca sa-ti maresti si sa-ti amonizezi campul energetic cu ceilalti si vei radia acea IUBIRE in exterior, in lumea ta… in relatiile tale, la locul tau de munca, in comunitate etc.
o              Digestie: Respiratia IUBIRII™ poate ajuta foarte mult la digestie, transformand alimentele in substante nutritive de IUBIRE. Atunci cand ii sunt date ordine cu/de IUBIRE, inteligenta adamantina schimba efectiv structura moleculara a alimentelor pe care le mancam, purificand (neutralizand) orice negativitate din timpul prepararii si/sau digerarii mancarii.
o              Folosirea apei: acelasi lucru e valabil pentru apa pe care o folosim si o bem. Folosirea constienta a inteligentei IUBIRII poate schimba structura moleculara a apei, pentru a o armoniza cu chimia/structura corpului nostru, cat si pentru a comunica/impartasi informatii celulelor noastre. Intrucat apa preia vibratii (gand/sentiment), poti dirija constient si poti respira IUBIREA in apa ta potabila si/sau de imbaiat ori chiar in apa de spalat vase! (NOTA: e util si pentru planeta, daca programezi cu IUBIRE orice fel de apa care se intoarce in pamant… adica, apa de spalat vase, cu care te speli pe corp, apa pentru plante etc.)
1.      FII IUBIRE
2.      COMANDA IUBIRE
3.      RESPIRA IUBIRE
4.      IMPARTASESTE IUBIRE
5.      REPETA PASII
2.                     
RESPIRATIA FINALA

3.                     
PUTEREA GANDULUI
Gandul intrece cu mult in viteza lumina. Pe cand lumina se deplaseaza cu o viteza de 300000 km/s, gandurilor de fapt nu le trebuie aproape nici un interval de timp pentru a calatori. Gandul este mai fin decat eterul sau mediul de manifestare a electricitatii. De exemplu, in cazul televiziunii, un cantaret care canta la PARIS poate fi auzit instantaneu la BUCURESTI. O multime de mesaje sunt transmise aproape instantaneu, prin undele radio. La fel, mintea poate fi asemanata cu un aparat radio de emisie-receptie. Un yoghin suficient de avansat emite cu putere in intreaga lume ganduri de armonie, pace, dragoste, bucurie si echilibru prin undele mentale specifice pe care le radiaza. Acestea se manifesta ca forme-gand ce se raspandesc practic instantaneu in toate directiile si patrund, datorita fenomenului de rezonanta, in mintile persoanelor care au frecventele predominante de vibratie asemanatoare, provocandu-le apoi ganduri similare, In cazul unui om egoist si rautacios a carui minte este mai mereu plina de invidie, gelozie, razbunare si ura, acesta va emite constant in jurul sau ganduri discordante, chinuitoare, care vor intra fulgerator in mii de minti ce vibreaza atunci sau mai tarziu la unison cu asemenea ganduri, provocand in cele din urma ganduri asemanatoare cu cele receptionate.
1. PSIHOLOGIE AVANSATA APLICATA, unde procedeele YOGA corect intelese si adecvat exersate permit sa se constate ca gandurile reprezinta forta care cizeleaza comportarea, formeaza caracterul, modifica destinul si ne permite sa avem in viata un succes deplin.                                           
2. PARAPSIHOLOGIE, unde YOGA scoate la lumina faptul ca mintea omeneasca este izvorul si centrul unor puteri paranormale. Prin YOGA, fiinta umana invata cum sa foloseasca aceste puteri latente cu aplicatii multiple atat  in viata launtrica cat si in cea exterioara.
REALIZAREA TRANSCENDENTALA, unde anumite exercitii YOGA confera o metoda in acest scop, de natura sa faciliteze realizarile spirituale si sa faca cu putinta atingerea de catre om a Realitatii Ultime Divine care il va face sa realizeze cunoasterea lui Dumnezeu.
PUTEREA GANDULUI
In conceptia yoghina, ansamblul manifestarilor macrocosmice sunt gandurile lui BRAHMA (Creatorul), carora li se da autonomie pentru a obtine in afara de sine propria sa negare. In virtutea acestui fapt, tot ceea ce exista participa efectiv la manifestarile lumii, insesi gandurile fiintei umane actionand asupra emitentului, transformandu-l in mod sincron. Puterea exercitata in mod constient prin gand este o forta neegalata de tot ceea ce cunoastem. Orice gand se manifesta printr-un continut energetic la nivel vibrator, care provoaca modificari pe anumite planuri precise in sursa emitenta si actioneaza asupra mediului, indiferent de distanta sau timp.
Daca ne limitam la sfera umana, aici gandul lucreaza bivalent asupra emitentului, folosind o cale directa si una indirecta. In primul caz (calea directa) se angajeaza asa-zisul subconstient: de acolo, din adancurile fiintei noastre, impune modificari ce pot fi urmarite la nivel neuro-endocrin. Pe calea indirecta de actiune, gandul determina intotdeauna in mod ineluctabil in emitent o stare identica de receptivitate pentru gandurile sau, altfel spus, pentru energiile specifice de acelasi fel. De exemplu, acela care va emite ganduri de teama sau de groaza, ganduri de acelasi fel, tot de teama sau de groaza, usor diferite ca nuanta dar emise de altii de curand sau mai demult, vor fi receptionate de el prin fenomenul de rezonanta. Toate acestea ii vor amplifica prin cumulare teama si groaza. Efectul va fi franarea capacitatii de actiune si micsorarea puterii de rezistenta. Atunci cand teama depaseste anumite limite de toleranta, paralizeaza orice initiativa. Daca, dimpotriva, un om are incredere nelimitata in fortele proprii, curaj si speranta, emitentul, prin gandurile sale, va atrage, prin rezonanta, in mod automat acelasi tip de ganduri, care il potenteaza.
Un gand, odata emis, se imprastie in spatiu in toate directiile, exercitand influente pe unul din cele 7 planuri existente, pe care a fost emis. El este in continuare acceptat sau respins de insasi natura specifica dominanta a gandurilor fiecaruia. Pentru a nu fi perturbati de vibratiile unor ganduri straine, inferioare, yoghinii isi pot crea instantaneu un invelis energetic izolant.
Prin lumea invizibila a vibratiilor sale specifice, gandul este prezent in modificarile existentei. De aceea, nu este niciodata indiferent si lipsit de valoare ceea ce gandesti. Astfel, daca te consideri neputincios, incapabil, prost, lipsit de forta, lovit de soarta etc. vei constata in tine neputinta, ignoranta, incapacitatea, slabiciunea, loviturile vietii si toate acestea nu pentru ca le-ai fost harazit intr-un mod implacabil, ci pentru ca singur le-ai provocat. Prin urmare, esti intotdeauna exact ceea ce gandesti. Suporti in mod inexorabil consecintele sau reactiile gandurilor tale. Actiunea fiecaruia este conditionata de gandurile sale. Trebuie deci sa se dea pe cat posibil la o parte orice gand negativ. Trebuie inlaturata teama, daca este posibil chiar definitiv, si inundata fiinta in incredere si in iubire. Trebuie sa credem cu tarie in posibilitatile noastre. Numai atunci ele vor fi dinamizate si vom putea astfel sa verificam faptul ca ele sunt nelimitate.
Suntem in asa fel construiti incat de noi insine depinde coborarea sau ridicarea noastra. Noi suntem aceia care, in mod inconstient ne pedepsim sau dimpotriva ne putem absolvi. Ajutandu-ne singuri, plini de incredere, toate energiile Universului ne vor sta la dispozitie, astfel ca orice forta ne va ajuta. Ne sta la dispozitie totdeauna totul, cu conditia sa stim sa folosim. In aceasta directie exista o singura restrictie: respectarea legilor eterne ale firii. Avem in noi insine capacitatea de a construi vehiculul necesar ridicarii noastre, folosind printre altele si puterea gandului. In felul acesta, in conceptia yoghina, omul este un constient constructor de sine, iar YOGA pune la dispozitie tehnica construirii.

4.                     

Somnul


Este foarte important, in primele faze de practica YOGA sa adormim la ora 22 seara, sau cel tarziu la 22.30. Traditia arata ca inainte de miezul noptii, pozitia cosmica a Pamantului ofera radiatiile cele mai favorabile regenerarii si incarcarii sistemului nervos. Aceasta este recomandabil mai ales daca avem afectiuni pe care vrem sa le vindecam, atat prin practica YOGA, cat si cu ajutorul terapiilor naturiste. Cele mai bune ore de somn si odihna completa sunt intre orele 22 si 4 dimineata. Somnul va fi mult mai profund daca cu cateva minute inainte de a adormi vom realiza SHAVASANA. Acelasi lucru este indicat daca in timpul noptii apare intreruperea somnului. intr-o asemenea situatie este indicat ca, atunci cand ajungem cu relaxarea in zona fruntii, sa vizualizam o imagine mentala profund calmanta, precum un peisaj feeric sau o floare
5.                     

Mersul cu picioarele goale

 

De fiecare data cand putem, mai ales vara, trebuie sa mergem cu picioarele complet goale pe camp, pe malul lacurilor, raurilor sau marii. Atunci planta piciorului absoarbe radiatiile subtile telurice care fortifica si reimprospateaza organismul intr-un mod exceptional
6.                     

 

REZONANTA   (RESONARE - a rasuna, a repeta un sunet) = initiere sau amplificare de fenomene oscilatorii intr-un sistem fizic sub actiunea oscilatiilor similare produse de un alt sistem. Rezonanta are loc numai atunci cand frecventa fenomenului oscilant este apropiata sau  coincide cu una dintre   frecventele (numite proprii) cu care sistemul rezonant este capabil sa oscileze. In timpul rezonantei are loc un transfer de energie de la sistemul excitator catre cel rezonant. La rezonanta, amplitudinea oscilatiilor creste foarte mult, prezentand un maxim caracteristic; ea ar putea deveni infinita daca nu ar exista pierderi de energie datorate unor factori de genul frecarii. Fiind un fenomen selectiv, rezonanta ofera posibilitatea de a pune in evidenta oscilatii putin perceptibile prin alte procedee sau de a canaliza un transfer de energie pe o anumita frecventa in scopul provocarii unui fenomen (ex. o tranzitie).     Rezonanta constituie o metoda foarte sensibila de cercetare a fenomenelor.
FRECVENTA = Marime care arata de cate ori se produce un fenomen periodic in unitatea de timp.
ACORDARE = Modificare a caracteristicilor unui circuit oscilant, prin care se egaleaza frecventa lui proprie de oscilatie cu o frecventa data (ex. acordarea unui circuit oscilant cu frecventa unui alt circuit oscilant). Efectuarea operatiei de acordare conduce la SINTONIE.
SINTONIE = Egalitate a frecventelor proprii ale unor sisteme oscilante (ex. sintonia a doua coarde sonore acordate pe aceeasi nota muzicala).
7.                     

CONCENTRAREA MENTALA

 

CONCENTRAREA ASUPRA CEASULUI

Pentru a realiza aceasta tehnica, asezam un ceas de mana cu secundar (deci nu un ceas electronic) la aproximativ 30 cm in fata noastra, la nivelul fruntii. Focalizam apoi atentia asupra extremitatii secundarului aflat in miscare. Atitudinea pe care vom urmari sa o realizam este asemanatoare cu aceea a unui copil care priveste un ceas pentru prima data; vom exclude orice alt gand din minte. Privirea trebuie sa urmeze miscarea progresiva a limbii secundarului pe cadran. Nu ne vom preocupa de cifrele prin dreptul carora acesta trece. Privirea si atentia vor fi focalizate doar asupra varfului secundarului, excluzand orice alt element. Incepem exercitiul cand varful trece prin fata cifrei 12, de exemplu, pentru a avea un punct de reper care sa ne permita sa controlam durata concentrarii si deci, direct proportional, progresul pe care il realizam. Excludem inca de la inceputul sau orice gand strain, chiar si cele relative la ceas, adica marca lui, precizia, pretul sau istoria lui. Nimic nu trebuie sa ne tulbure mentalul, nici macar pentru o clipa. In momentul in care mentalul este totusi distras - lucru care in aceasta faza este inevitabil - vom nota timpul scurs. La inceput, dupa numai cateva secunde vom vedea ca mentalul va fugi catre alte ganduri. Nu trebuie sa fim nici dezamagiti, nici surprinsi, deoarece acest lucru este normal la inceput. Trebuie sa reincepem cu perseverenta.
Marele yoghin SWAMI SIVANANDA a facut urmatoarea afirmatie in legatura cu perseverenta in concentrarea mentala: "Chiar daca mentalul evadeaza in timpul concentrarii, nu va faceti griji. Lasati-1 sa plece. Aduceti-1 apoi usor la obiectul concentrarii."

CONCENTRAREA ASUPRA IMAGINII INTERIOARE

Dupa ce am fixat, cu o privire detasata si neutra varful secundarului in miscarea sa ritmica, vom inchide ochii si vom vizualiza mental cadranul ceasului si secundarul; ne vom concentra asupra acestui secundar imaginar. Practicand tehnica cu ochii inchisi ne plasam intr-o noua faza, mai profunda, a concentrarii mentale. Atunci cand ochii sunt deschisi, reprezentarile care apar in sfera constiintei noastre, ocupand mentalul, sunt conditionate de lumea exterioara. Atunci cand ochii sunt inchisi, imaginile care se succed in mentalul nostru sunt produse de activitatea noastra psihica. Ele reprezinta scene dintre cele mai diverse din viata noastra exterioara, asociate in mod liber, in diferite succesiuni avand o claritate mai mica sau mai mare, in functie de intensitatea dorintei sau a impresiei pe care imaginea sau obiectul exterior ne-a lasat-o. Acest exercitiu de concentrare interioara urmareste doua scopuri:

a) sa creeze o imagine mentala cat mai precisa cu putinta, lucru care este mai usor pentru anumite persoane, dar aparent imposibil pentru altele. In oricare categorie ne-am afla, nu trebuie sa ne descurajam: practica regulata ne va permite sa redobandim aceasta facultate naturala a mentalului de a mentine in sfera sa, oricat de mult timp, o imagine stabila;                
b) un element chiar mult mai important: sa controleze aceste imagini mentale pentru a dobandi capacitatea de control asupra mentalului, creandu-ne astfel adevarata independenta, spre deosebire de omul obisnuit care este inrobit de propriile sale ganduri aparute in mod spontan si necontrolat din subconstient.
Vom exersa deci, concentrandu-ne asupra limbii reale a secundarului, urmarind-o cu privirea timp de 15-30 de secunde sau mai mult, dupa care ne vom concentra cu ochii inchisi asupra imaginii mentale a ceasului si secundarului.
In continuare, reveland noi valente, aceasta tehnica devine din ce in ce mai complexa, mai eficienta si mai atragatoare.
Vom urmari sa sincronizam inaintarea limbii imaginare a secundarului cu limba reala. Inchidem ochii atunci cand secundarul "real" este in dreptul cifrei 12 de pe cadran, iar atunci cand secundarul imaginar a parcurs o jumatate de minut vom deschide ochii si vom nota decalajul care a aparut. Daca nu este vorba decat de una sau doua secunde diferenta (inainte sau inapoi) fata de ceasul real, aceasta este dovada unei concentrari foarte bune. Daca deschidem ochii in momentul in care secundarul imaginar a atins cifra 3 in timp ce in realitate au trecut 20 de secunde, aceasta arata o concentrare slaba.
Este bine sa incepem mai intai cu un sfert de minut. Dupa ce vom reusi sa sincronizam perfect ceasul real cu cel imaginar, vom mari progresiv durata la jumatate de minut, trei sferturi de minut si apoi un minut.
Practicand consecvent, nu dupa mult timp vom avea placuta surpriza sa vedem ca am deschis ochii exact cand secundarul "real" a terminat de parcurs un minut.
Este foarte important sa NU NUMARAM MENTAL in timp ce stam cu ochii inchisi si urmarim secundarul ceasului imaginar. Trebuie doar sa vizualizam deplasarea ritmica a secundarului imaginar, altfel tehnica isi pierde mult din eficienta, nemaioferind o modalitate reala de autoverificare a capacitatii de concentrare.

TEHNICA DE EXECUTIE

Pentru a realiza aceasta tehnica simpla si eficienta este necesar sa dispunem de un ceas de mana mecanic (deci nu din cele digitale cu afisaj electronic). Pentru a-l putea privi fara a fi perturbati de alti factori exteriori se recomanda, cel putin la inceput, sa ne scoatem (atunci cand exersam) ceasul de la mana si sa il asezam in fata noastra la inaltimea ochilor. In continuare, intr-o stare de totala destindere, calm si detasare, vom incepe sa privim cu multa atentie si fara nici un fel de intreruperi, limba ceasului care indica trecerea secundelor, pastrand totodata, cu alte cuvinte, simultan, la fel de sustinut, atentia ferm focalizata asupra propriei noastre fiinte. Procedand astfel vom realiza simultan conjugarea si sinteza a doua atitudini aparent total diferite, care de fapt sunt expresia a doua tendinte opuse ale mentalului nostru obisnuit - una de exteriorizare, in care noi privim atent un obiect exterior, ceasul si minutarul acestuia in cazul de fata, si una de interiorizare, in care noi realizam o cufundare din ce in ce mai adanca in profunzimile fiintei noastre. In paralel cu aceasta dubla concentrare TOT ATUNCI noi vom reflecta SIMULTAN asupra ideii: "Eu sunt      (vom specifica numele nostru complet) si sunt aici, in acest moment EU SUNT." Vom urmari pe cat posibil sa nu pastram in minte decat aceasta idee forta, in timp ce urmarim profund focalizati si cu detasare miscarile ritmice ale secundarului ceasului nostru, ramanand in acelasi timp per­fect constienti de noi insine, de numele nostru, de existenta noastra si de locul in care ne aflam (atunci cand exersam). In lumina aspectelor care au fost revelate anterior este evident ca rostirea launtrica a numelui nostru nu trebuie sa ne duca in mod automat la o simpla identificare cu "eu-1" nostru trecator, asa cum ni se infatiseaza el in acest moment, ci mai degraba trebuie sa ne trezeasca constiinta existentei noastre unitare, divine.
La o prima analiza pripita si superficiala acest exercitiu pare extrem de simplu si chiar facil. Multi dintre noi vom avea chiar tendinta de a specula teoretic, inainte de a face minimul efort de a realiza exercitiul, considerand ca putem pastra foarte usor in minte ideea ca avem numele pe care il avem, si ca simultan putem fi atenti asupra faptului ca ne aflam aici, in acest moment, privind cu detasare cum se deplaseaza in mod ritmic si sacadat limba secundarului pe cadranul ceasului nostru.
In realitate insa, mai ales pentru aceia care nu si-au dezvoltat inca, prin intermediul altor practici yoghine, o putere de concentrare exceptionala, v-om constata ca aceasta idee nu ramane un timp indelungat imobila in mintea noastra, ci ca ea incepe sa capete mii de forme, care vom constata ca, mai ales atunci, corespund diferitelor atitudini si tendinte ale personalitatii noastre care nu are un profil unic ci o multime de fatete ce se deruleaza caleidoscopic in functie de predominantele TATTVA-ice ale fiecarui moment, pe fondul linistit si neschimbator al fiintei noastre profunde. Felul in care curg dintr-una in alta ideile noastre, fara ca aceste modificari sa aiba totusi un sens precis predeterminat, ar putea fi asemanat din punct de vedere vizual cu modul in care obiectele pictate de Salva­dor Dali se preschimba in nisipuri miscatoare. Dar aceasta nu este unica stare a mintii. Un mare intelept yoghin spunea ca mintea exista in doua ipostaze sau stari fundamentale: ca apa si ca miere. Apa vibreaza la cea mai mica tulburare, pe cand mierea, oricat de mult ar fi tulburata, isi regaseste repede imobilitatea.
Pentru o intelegere mai profunda si mai clara a acestei tehnici precizam suplimentar ca nu este deloc cazul sa pastram permanent, in mod egotic si incrancenati o idee fixa in minte, ci ca va trebui sa "simtim", sa "percepem" intuitiv, chiar non-verbal am putea spune, aceasta idee. Ceea ce se cere in cazul acestui exercitiu inestimabil nu este faptul de a gandi pur si simplu ca suntem, ci A STI aceasta intr-un mod direct, dincolo de ganduri si concepte, avand, sau atingand treptat, cu privire la aceasta misterioasa existenta pura a noastra o cunoastere directa, profunda, nemijlocita, ferma si absoluta.

Pesimistii:
Alexandre Vinet: "Politetea nu este decat o ingenioasa masca conventionala a bunatatii".
La Bruyere: "Politetea nu inspira totdeauna bunatate, echitate, amabilitate, recunostinta; ea face sa se manifeste un aspect superficial si adesea omul pare prin ea asa cum de fapt el ar trebui sa fie".
Consideram ca ideal ar fi ca fiecare barbat, fiecare femeie sa resimta cat mai profund si spontan necesitatea respectarii codului tacit al politetii si curtoaziei. Fiecare om ar trebui sa se straduiasca sa se perfectioneze astfel incat aceasta politete sa fie din ce in ce mai fireasca, si nu o ipocrizie calculata, devenind reflectarea veridica fidela a personalitatii sale armonioase si sincer binevoitoare.
2. Amabilitatea
Amabilitatea este definita de Littre astfel: "Omenie relevata prin eleganta sau prin generozitate."
Amabilitatea exprima politetea dublata de gratie, de bunavointa adevarata. Omul amabil, daca se bucura de o sanatate buna si daca nu este afectat de vreun doliu personal sau de vreun alt necaz personal face bucuria sa radieze mai mereu in jurul sau. El trezeste spontan afectiunea, suscita entuziasmul, uneori atragand o vie admiratie.
3. Tactul
Este si el definit de Littre astfel: "Judecata fina si sigura in materie de gusturi, conveniente si modalitatea de comportament in lume."
Omul care are tact este afabil, atent, politicos, fara a fi slugarnic. El acorda fiecaruia atentia pe care o merita, stie sa recunoasca imediat valoarea oamenilor si sa intuiasca valoarea pe care ei insisi si-o atribuie. El respecta normele de comportament si considera amabilitatea ca o necesitate sociala. El se straduieste sa vorbeasca in mod elegant, nuantandu-si in mod adecvat gandurile.
El sesizeaza de asemenea momentul in care se impune tacere. El stie sa orienteze cu bun simt o conversatie pe cale sa devina penibila sau periculoasa pentru armonia grupului in mijlocul caruia se afla. El obliga cu discretie. Comanda cu gratie. Stie sa dozeze tonul (sunetul vocii) conform circumstantelor. Amabilitatea sa nu este simulata, deoarece el poseda si cultiva o dragoste profunda pentru aproapele sau. El poseda si un alt secret: acela de a sti sa se puna in locul altuia, simtind empatic ceea ce simte celalalt.

III. CONCENTRAREA MENTALA

Pana acum am pus ceva mai mult accentul pe priza constiintei asupra gandurilor si asupra selectiei lor pentru cresterea fortei interioare si a eficientei.
Formarea data tinerilor urmareste mai ales acumularea de cunostinte. Tanarul capata obisnuinta imprastierii mentale. Desigur, cu ocazia examenelor si concursurilor, el simte nevoia sa se concentreze asupra scopului fixat, dar el abordeaza primele aspecte ale vietii fara sa fi invatat sa munceasca direct in vederea disciplinarii gandirii sale, ca sa-si dezvolte puterea launtrica.
Cultura sa mentala si psihica este neglijata. Sunt foarte rari adolescentii care au sansa sa se preocupe de acest aspect din timp. Acela care se gandeste in acelasi timp la mai multe lucruri deodata isi risipeste fortele. Este important sa ajungem la izolarea de influentele exterioare, de impresiile care permanent ne asalteaza psihicul, mentalul si sa ne straduim sa ne ascutim inteligenta, sa ne calim vointa. Stiinta concentrarii gandurilor duce la succes.
Problema poate fi considerata sub cele doua aspecte principale ale sale:
1. Concentrarea asupra actiunilor zilnice.
Ea poate lua forma unui exercitiu spe­cial, repetat cu regularitate:
-  Straduinta de a ne sustrage zgomotului inconjurator, toata atentia concentrandu-se asupra unui singur aspect; de exemplu, tic-tac-ul ceasului desteptator;
-  Fixarea unui punct situat pe un disc de carton aflat pe zidul unei incaperi, numarand in minte progresiv de la 1 la 50... 100...200...1000, fara a permite gandului sa evadeze.
Poate fi vorba, intr-un mod simplu, de a transforma intreaga munca, intreaga actiune intreprinsa, intregul joc, intr-un exercitiu de crestere a puterii de concentrare, de straduinta, de a nu te gandi decat la lucrul pe care-i faci.
2. Concentrarea asupra scopului urmarit.
Acela care isi pune toata energia si toata perseverenta in urmarirea unui scop unic nu poate sa rateze reusita. Personalitatile faimoase au fost oameni energici, care isi concentrau fortele asupra unui singur lucru, pana ce reuseau pe deplin ceea ce isi propusesera.
Orison Swett Marden precizeaza: "La baza tuturor marilor succese regasim puterea constanta de concentrare - forta concentrarii - care leaga strans, mobilizeaza toate aptitudinile pentru urmarirea unui singur tel-perseverenta - in ciuda tuturor greutatilor, si curajul ce da capacitatea de a suporta fara lamentari toate dificultatile si tentatiile ce urmaresc sa abata aspirantul de la scopul urmarit"

IV. CALITATILE CONDUCATORULUI

"Lumea are nevoie de conducatori" - scrie J. Lemarchant. "Putini oameni au gandit destul, putini si-au cultivat suficient inteligenta pentru a merita sa fie conducatori".
Sa urmarim sa descoperim calitatile pe care acela care aspira sa devina conducator va trebui sa si le cultive cu predilectie:
- vointa, fermitatea, tenacitatea;
- perseverenta, rabdarea;
- curajul, calmul, agerimea;
- gandirea limpede, tactul si bunul simt;
- punctualitatea, luciditatea, obiectivitatea;
- precizia, entuziasmul;
- concentrarea, prevederea;
- spiritul de initiativa, spiritul de decizie;
- dragostea pentru efort, controlul gesturilor;
- simtul intuitiei, simtul organizarii;
- a sti sa comanzi fara sa discuti si fara sa te justifici;
- stiinta de a patrunde in sufletul altuia;
- a sti sa nu scapi ocaziile ce se ivesc, a fi realizat;
- notiunea timpului, controlul cuvintelor;
- "un conducator trebuie sa fie matinal";
- el are spirit de observatie;
- el trebuie sa aiba o inteligenta rapida;
- spiritul dreptatii si cel al omeniei care il fac sa merite din plin stima subordonatilor;
- el trebuie sa stie sa convinga;
- conducatorul trebuie sa stie sa ceara foarte mult de la sine insusi. Oamenii pretind conducatorilor lor anumite calitati: el trebuie sa inspire incredere prin stapanirea de sine, prin controlul cuvintelor, prin ordinea din gandurile sale, prin cumpatarea in gesturi, curaj, tenacitate, fara a inlatura insa dragostea pentru oameni.

V. ARTA DE A INFLUENTA BENEFIC SI DE A CONDUCE

Arta de a conduce se invata cu conditia de a fi pregatita printr-o munca anterioara serioasa asupra sinelui: dezvoltarea stapanirii de sine, cunoasterea resorturilor intime ale sufletului uman, amplificarea fortei interioare, vointa ferma, curaj, tenacitate, tact, etc. Exercitarea optima a acestei arte presupune un anumit numar de conditii, mentinerea constanta a anumitor atitudini, respectarea anumitor reguli psihologice;
- Conducatorul trebuie sa se straduiasca sa cunoasca perfect fiintele umane aflate sub influenta sa;
- Trebuie sa fie inzestrat cu competenta necesara, ceruta de investirea sa;
- Trebuie sa vegheze daca colaboratorii sai actioneaza corect cu fiintele umane pe care le ajuta si le ghideaza;
- Orice indicatie trebuie sa fie clara si precisa;
- O indicatie trebuie sa fie cat mai adecvata situatiei prezente;
- Conducatorul trebuie sa stie sa impulsioneze sau sa felicite la momentul potrivit pe cei care merita aceasta;
- El trebuie sa poata sa dojeneasca atunci cand cineva greseste;
- Un repros clar, prompt si rapid face mai putin rau decat o nemultumire ostila sau o imbufnare penibila, de neinteles pentru celalalt;
- Este necesara conciziunea in schimburile de informatii cu oamenii;
- Conducatorul trebuie sa fie circumspect in ceea ce priveste informatiile primite din cauza exagerarilor si eventualelor deformari subiective ale realitatii; cel mai sigur mod de a-si face o parere obiectiva este sa caute sa verifice personal sau sa controleze;
- Conducatorul nu trebuie sa faca reprosuri colaboratorilor sai in fata acelora care le sunt inferiori, caci aceasta nu este o modalitate inteleapta de a actiona;
- Atunci cand conducatorul se adreseaza unui om ce greseste pentru a-l mustra, are grija, de asemenea,  sa-i enumere faptele acuzatoare si sa asculte argumentele sau apararea acestuia;
- Conducatorul trebuie sa indrazneasca sa pedepseasca daca aceasta se impune;
- Conducatorul care se explica este un zeu care se aseaza cu tine la masa;
- Atunci cand se comanda nu este vorba de a justifica, ci de a voi doar;
- Raspunsurile conducatorului sunt cat mai scurte cu putinta;
- Afirmatiile sale energice usureaza indeplinirea indicatiilor sale;
- Conducatorul care discuta excesiv devine rival;
- A nu spera in nici-o recunostinta amplifica mult fortele;
- Adevaratul conducator este drept. Dar notiunile de "drept" si "nedrept" sunt relative in functie de starea launtrica a celui condus, de gradul sau de incapatanare stimulata de amorul sau propriu ranit, de umilinta sau pur si simplu de curajul sau moral;
Iata cateva reguli ce trebuie sa fie aplicate mai mereu pentru a deveni un adevarat conducator. Pentru a fi mai bine inzestrat pentru aceasta misiune, aspirantul nu trebuie niciodata sa se nelinisteasca de ceea ce se poate gandi pe seama lui. Singurul lucru care trebuie sa conteze este rezultatul final, benefic al acestei misiuni. El nu trebuie sa cada in cursa de a abandona sau de a se lasa sensibilizat de acuzatiile inferiorilor sai, nici de a suferi din cauza criticilor lor. Ei sunt liberi sa utilizeze armele lor. Nici o critica rauvoitoare nu trebuie sa-l influenteze pe aspirantul care doreste sa fie un conducator exemplar. Cel ce cauta inainte de toate chiar prin compromisuri sa se faca iubit, risca sa fie apreciat ca fiind slab. Cand exista mari responsabilitati, trebuie sa stii sa iubesti in mod ferm, fara a cauta sa generezi numai afectiune in cei care iti sunt subordonati. Totdeauna impune-te prin autoritatea ta. Omenia ta, luciditatea ta, tactul tau, spiritul tau de dreptate, fermitatea ta, vor determina spontan afectiunea si stima tuturor, inclusiv cele ale superiorilor tai.
VI. CONCLUZIE
Iata-te acum cand esti la inceput, pus in fata cu propriile tale responsabilitati. Nimeni nu poate ajunge o forta triumfatoare fara eforturi serioase si perseverenta. Acestea cer spirit de daruire si curaj. Nu va faceti iluzii, cine va atinge aceasta tinta va trebui sa-si consolideze constant atitudinea interioara si sa exercite o foarte mare vigilenta.
Nu ajunge sa atingi o singura data aceasta stare pentru a striga "Victorie!". Trebuie ulterior sa te purifici, sa anihilezi in tine fortele ostile, sa te pastrezi astfel, evoluand pana la completa desavarsire.
Cu cat aspiratia este mai mare, cu atat exigentele cu propria persoana vor fi mai mari. Procedand astfel, in tine va creste convingerea de a nu lasa nimic in voia sortii sau a "intamplarii".
Ara insistat in pasajele precedente asupra calitatilor conducatorului, asupra artei de a influenta benefic, asupra concentrarii si asupra avantajelor aplicarii inteligente, simtite si traite a codului tacit al politetii si amabilitatii inspirate insa de o reala bunavointa, dragoste, respect fata de om si fata de valorile umane, exercitate cu finete si delicatete, bazate rnai ales pe acel efort fructuos pentru ca personalitatea si sentimentele sa poata fi puse intr-o cat mai elevata rezonanta si armonie cu realitatea sublima macrocosmica ce ne va facilita descoperirea lui Dumnezeu.
Un adevarat yoghin nu va acorda niciodata refugiu sentimentelor negative, care produc tulburari sau contradictii launtrice, precum razbunarea, ura, rautatea, invidia, gelozia deoarece ele otravesc gradat izvorul vietii spirituale si ulterior ucid sufletul.
Daca doresti sa devii intr-adevar o Forta Triumfatoare mediteaza mai des la aceste ganduri: "Creatura umana cea mai slaba poate, concentrandu-si ferm energia asupra unui singur tel, sa infaptuiasca lucruri formidabile, in timp ce omul cel mai puternic si cel mai abil, care isi risipeste fortele asupra unei multimi de tinte diverse nu o realizeaza complet pe nici una. O picatura ce cade mereu in acelasi loc reuseste sa gaureasca stanca, in timp ce torentul impetuos al unei revarsari haotice inunda, fara a lasa urme."
"Concentreaza-ti toate fortele psihice asupra unui singur tel, lumina va izbucni in cele din urma".
"Orice om mare si faimos a devenit astfel pentru ca si-a concentrat adesea toate energiile asupra unui singur scop".
VII. SUNTETI PREVENITI SI AVIZATI
- Nu exista reusita care sa nu faca sa apara gelosi sau invidiosi; ei se demasca cu usurinta prin tendintele lor pronuntate catre barfa si chiar calomnie.
- Detractorii gasesc aproape intotdeauna urechile care se complac sa-i asculte.
La Bruyere spunea ca "daca ar fi sa ne orientam dupa puterea de discernamant a oamenilor, lucrurile cele mai rare de pe lume sunt diamantele si perlele". Moralistii sustin adesea ca: "omul se ataseaza plin de inflacarare de minciuni, dar ramane de gheata fata de adevar."

8.                     

PROCESUL ATENTIEI

Atentia este activarea, mobilizarea, orientarea selectiva si concentrarea sau focalizarea proceselor psihomentale in vederea unei optime si facile reflectari prin rezonanta sau a unei interventii eficiente. Prin urmare, atentia este o forma a autoreglajului psihomental ce exprima orientarea si concentrarea activitatii psihomentale in mod selectiv asupra unui obiect, fiinta sau fenemen, in scopul cunoasterii lui.
In practica atentia este foarte importanta din cauza implicarii ei in numeroase fenomene si procese launtrice. In se considera ca atat rezultatele ce survin in urma aplicarii diferitelor procedee specifice, cat si valoarea mentala si chiar spirituala a unui om se masoara dupa intensitatea si continuitatea atentiei sale. Atentia este externa sau interna, dupa cum va fi indreptata asupra a ceva exterior sau asupra unei stari interioare. Atentia interna sta la baza introspectiei si este aceea care permite sesizarea fenomenelor de rezonanta. Atentia devine receptiva sau involuntara atunci cand, ca urmare a unei rezonante intense, predominanta unei stari este conditionata de intensitatea proprie a acelei stari care, printr-un fel de mecanism reflex, solicita sau impune activitatea psihomentala sau constiinta sa se concentreze, mai mult sau mai putin, asupra acelei stari. Atentia este si trebuie sa devina voluntara, in masura in care nu se prezinta astfel.

INSUSIRILE ATENTIEI IN PRACTICA YOGA

1.STABILITATEA sau, altfel spus, persistenta atentiei, ce consta in a mentine angrenata atentia, intens si clar, orientata neintrerupt in aceeasi activitate sau stare.
2.CONCENTRAREA se refera la posibilitatea de a realiza o orientare selectiva, in scopul desfasurarii unei activitati sau sesizarii eficiente a fenomenelor de rezonanta. Aceasta insusire confera claritate si intensitate activitatii sau starii percepute.
3.FLEXIBILITATEA este calitatea ce permite deplasarea, comutarea rapida a atentiei de la o activitate la alta sau de la un fenomen de rezonanta launtrica la un altul, cu eforturi minime, exprimand astfel mobilitatea profunda a focalizarii asupra proceselor sau starilor pe care le urmarim si care ne intereseaza. Flexibilitatea faciliteaza adaptarea la diferite activitati sau perceperea unor stari variate prin rezonanta.
4.DISTRIBUTIA este o insusire a atentiei ce permite cuprinderea si desfasurarea a doua sau a mai multor activitati ori procese de rezonanta. Aceasta insusire se poate exprima optim numai daca una sau mai multe dintre activitatile sau procesele de rezonanta respective sunt suficient de "automatizate", gratie perfectionarii.
5.VOLUMUL consta in capacitatea atentiei de a cuprinde, la un moment dat, gratie expansiunii dirijate a constiintei, un numar mare sau foarte mare de fiinte, procese sau fenomene, toate acestea percepandu-se prin rezonanta cu o anumita claritate de camp global (sferic).

SECRET

Dupa teoria ezoterica YOGA, diferitele pozitii specifice sau posturi (ASANA-e) genereaza dinamizarea preponderenta a centrilor subtili ai corpului si, gratie acestei diferente, se creeaza diferitele feluri de fiinte. Fiecare fiinta umana sau corp animal este construit sau structurat dupa o sui-generis diagrama (YANTRA, figura geometrica speciala se­creta), formata prin angrenarea proportionala distincta a principalilor centri de receptie si emisie prin rezonanta (CHAKRA-e). Proportiile sau raporturile exacte ale acestei diagrame specifice determina ordinea caracteristicilor predominante care constituie, la un mo­ment dat, o individualitate data, aceasta provocand asumarea in mod constient si sesizarea anumitor fenomene de rezonanta si a anumitor energii ce survin in anumite posturi YOGA (ASANA-e) special utilizate.
Pornind de la aceasta, deducem ca angrenarea constienta a unor asemenea pozitii corporale poate modifica rapid gradul de dinamizare relativa a diferitilor centri de forta, putandu-se forma o noua diagrama. Prin urmare, daca se vor mentine aceste noi pozitii sau posturi pe un interval de timp suficient de lung, dupa o anumita perioada in fiinta respectiva se va instala, in mod distinct, o armonie noua care va genera o stare diferita, superioara, ce ne va influenta in mod gradat perceptiile noastre subtile, starile de constiinta, modul de a gandi si de a actiona, permitandu-ne in mod efectiv sa intram in contact telepatic cu noi dimensiuni sau frecvente vibratorii simultane, perrnitandu-ne deci sa atingem o noua modalitate de a fi si de a exista.

9.                     
CELE 12 TEOREME ALE PRINCIPIULUI UNIC IN PRACTICA YOGA

SECRET

1. Aspectul solar (+, masculin, YANG) si aspectul lunar (-, feminin, YIN) sunt cei doi poli ai lumii fenomenale produsa de infinitul UNU sau UNICUL polarizabil.
2. Aspectul solar (+, masculin, YANG) si aspectul lunar (-, feminin, YIN) sunt amandoua produse in mod continuu de Infinitul centrifug.


3. Aspectul solar (+, masculin, YANG) este centripet,


aspectul lunar (-, feminin, YIN) este centrifug.


Aspectul solar (+, masculin, YANG) si aspectul lunar (-, feminin, YIN) produc impreuna energie si orice fenomen.
4. Soarele atrage Luna, Luna atrage Soarele, plus atrage minus, minus atrage plus, femininul atrage masculinul, masculinul atrage femininul, YIN atrage YANG, YANG atrage YIN.
5. Forta de atractie este totdeauna proportionala cu diferenta de polaritate a aspectelor lunar (-, feminin,- YIN) si solar (+, masculin, YANG).
6. Aspectul lunar (-, feminin, YIN) respinge aspectul lunar (-, feminin, YIN). Aspectul solar (+, masculin, YANG) respinge aspectul solar (+, masculin, YANG). Forta de respingere sau de repulsie este invers proportionala cu diferenta de polaritate dintre aspectul lunar (-, feminin, YIN) si aspectul solar (+, masculin, YANG).
7. Toate fenomenele si manifestarile sunt efemere. Proportiile lor de aspect lunar (-, feminin, YIN) si aspect solar (+, masculin, YANG) variaza in mod continuu.
8. Nimic nu este in totalitate aspect lunar (-, feminin, YIN) si nimic nu. este in totalitate aspect solar (+, masculin, YANG). Fiecare fenomen, element sau fiinta implica polaritate.
9. Nu exista nimic neutru in afara Supremului Absolut. Exista intotdeauna aspect lunar (-, feminin, YIN) sau aspect solar (+, masculin, YANG) in exces.
10. Marele aspect lunar (-, feminin, YIN) atrage micul aspect lunar (-, feminin, YIN). Marele aspect solar (+, masculin, YANG) atrage micul aspect solar (+, masculin, YANG).
11. In cazul manifestarilor extreme, aspectul lunar (-, feminin, YIN) produce aspect solar (+, masculin, YANG), iar aspectul solar (+, masculin, YANG) produce aspect lunar (-, feminin, YIN).
12. Toate corpurile fizice sau structurile sunt aspecte solare (+, masculin, YANG) la centru si lunare (-, feminin, YIN) la periferie sau la margine.

10.                  

EFICIENTE PENTRU A NE PUTEA PASTRA, AMELIORA SI REEDUCA NOI INsINE VEDEREA


Incepand de la o anumita varsta, putine fiinte umane, cu exceptia yoghinilor avansati, pot avea sansa de a evita anumite deficiente ale vederii si ochelarii. Acestea se pot accentua destul de repede mai ales atunci cand nu facem nimic pentru a ne intretine ochii si implicit vederea intr-o cat mai buna forma. In practica yoghina exista totusi in aceasta directie anumite modalitati simple, perfect naturale si eficiente pentru a ne putea pastra nealterata, ameliora si chiar reduca noi insine vederea. Aceasta modalitate este invatata de catre micii indieni inca din tinerete, la scoala, fiind inspirata din practica YOGA. Iata cateva exercitii de baza care pot fi exersate cu usurinta si care ne vor permite sa evitam sa ajungem sa purtam ochelari sau, daca este prea tarziu (in cazul in care purtam deja ochelari), ne vor permite sa ne reeducam gradat vederea si chiar sa ajungem, in cazul unei antrenari tenace, sa ne dispensam de ochelarii de vedere. Aceste exercitii vor trebui sa fie executate fiecare timp de minim 3 minute in fiecare zi. Este esential sa retinem ca vom opri insa antrenamentul, in primele faze de practica, de indata ce apar senzatii intense de oboseala. Prin urmare, este important la inceput sa nu fortam, reglandu-ne antrenamentul in limitele specifice structurii noastre. In cazul unor afectiuni congenitale grave, nu ne vom putea astepta la eliminarea completa ochelarilor, dar vom putea in mod sigur stopa accentuarea progresiva a acestor tulburari. De exemplu, in cazul unei miopii progresive, aceasta va putea fi stopata, fiind ulterior posibila revenirea la o vedere normala daca nu exista tulburari congenitale certe in ceea ce priveste forma globilor oculari.

SECRET

In fiinta umana, vederea este controlata si alimentata cu energie specifica prin intermediul lui MANIPURA CHAKRA, care coordoneaza energia specifica a focului. Im-plicit orice tehnica YOGA (ASANA-e, BANDHA-uri, KRIYA-uri, MUDRA-e, tehnici de PRANAYAMA sau concentrare launtrica-DHARANA) exersata eficient asupra acestei CHAKRA (MANIPURA CHAKRA) ne va ajuta de asemenea foarte mult sa ne pastram, amelioram si reeducam in mod natural, prin noi insine, vederea, gratie punerii in rezonanta cat mai deplina a centrului nostru de forta (MANIPURA CHAKRA) cu planul corespon­dent din Macrocosmos prin care energia aflueaza in universul nostru launtric, la nivelul indicat.

TEHNICI DE ANTRENAMENT PENTRU VEDERE

1. O modalitate simpla de energizare si relaxare a ochilor

O privire care mai mereu este incordata si crispata nu numai ca este obositoare, ci si periculoasa pentru vedere. O deconectare cat mai profunda a intregului corp, datorita energizarii ample pe care o produce, se va rasfrange in mod conex si asupra ochilor, dar este bine sa actionam si altfel atunci cand stim ca exista de asemenea un mijloc de relaxare si energizare directa, cunoscut sub numele de PALMING (de la cuvantul englezesc ce inseamna "palmare"). Iata cum se procedeaza: dupa ce in prealabil am realizat even­tual TALASANA, un interval suficient de timp, inchidem ochii pe trei sferturi, intr-o obscuritate completa, adapostind ochii fara sa-i atingem cu degetele, in spatele palmelor, cu partea inferioara a mainilor sprijinindu-ne de pometii obrajilor, degetele fiind pe frunte si cu palmele caus. In aceasta pozitie, ochii vor beneficia nu numai de obscuritate, ci si de caldura creata de miinile noastre care vor transmite simultan pregnante energii subtile, perceptibile ca niste furnicaturi (fiori), extrem de fine, la nivelul globilor oculari in totalitate. Starea va fi mult mai puternica mai ales daca vom avea grija sa frecam rapid mainile una de alta imediat inaintea exercitiului. In timpul exercitiului propriu-zis, in afara senzatiilor subtile amintite mai sus, este foarte bine daca simultan, vom evoca vizual orice forma de amintiri, imagini vizuale cat mai agreabile, cum ar fi: un peisaj frumos, o scena mirifica din copilarie, o impresie vizuala extrem de placuta pe care am avut-o candva, imaginea cat mai clara a unei fiinte iubite... Aceasta imagine cat mai precis si intens evocata, va fi mentinuta de voie, cat se poate, fara eforturi excesive, conditia esentiala fiind ca imaginea evocata sa fie cat mai placuta pentru noi insine. Practicati sistematic acest exercitiu foarte simplu in aparenta. Ne va ajuta sa ne decontractam rapid, permitandu-ne' sa ne amelioram in acelasi timp considerabil memoria vizuala. In cazurile de oboseala a vederii, exersarea consecventa a PALMING-ului ne va permite sa ne readucem vederea la normal, facand posibil ca din punct de vedere vizual, sa ne putem simti in forma chiar si dupa o activitate vizuala considerabila.

2. Sa reinvatam sa privim

In ceea ce priveste procesele extrem de complexe ale vederii, multe dintre ele inca enigmatice si acum pentru oamenii de stiinta, mentalul si fizicul nu sunt deloc independente. Daca de exemplu ochiul unei fiinte umane functioneaza bine dar aceasta, datorita neatentiei, nu este aproape deloc constienta de imaginile pe care ochiul le transmite sau fiinta umana nu si le aminteste deloc, ea va trai precum un orb. In aceasta situatie, va trebui prin urmare sa ne formam gradat cateva obisnuinte binefacatoare care, prin stimularea pregnanta a atentiei si a memoriei vizuale, ne vor permite sa privim in mod superior, reusind chiar sa vedem ceea ce ne scapa sau nu exista pentru noi mai inainte. Este important de subliniat ca vom reusi sa ne reeducam rapid atentia invatand sa distingem anumite aspecte vizuale, detaliind lucrurile, fiintele si fenomenele, in loc sa le inglobam printr-o privire fugitiva, superficiala, generala si oarba. Exersand astfel, adesea chiar in asa-zisii timpi morti ai existentei noastre cotidiene, vom remarca ca ne vom regasi mult mai repede obiectele pierdute, de exemplu stiloul pierdut ce se afla totusi in fata noastra pe masa. Stiind insa ca ajungem sa vedem mult mai bine numai ceea ce cunoastem deja, este necesar sa ne amelioram considerabil memoria vizuala. Vom invata un exercitiu simplu, la indemana oricui. Vom rememora cu precizie, inchizand ochii si evocand mental cat mai precis, modul de dispunere a camerelor unui apartament, felul in care este decorata fiecare camera, modul in care este mobilata o camera pe care deja o cunoastem bine sau fata vecinului sau a vecinei din metrou sau troleibuz. Aceasta evocare mentala este insotita de o confruntare atenta, concreta-fizica care consta in a privi efectiv dupa aceea zona evocata (Exemplu: evocarea vizuala cand suntem la servici a unei anumite portiuni sau a imaginii globale a camerei noastre pe care o vom privi apoi in realitate la intoarcerea de la servici, confruntand imaginea evocata mental cu realitatea concreta. In cazul in care vom constata diferente intre imaginea evocata si realitate, vom opera modificarile care se impun pentru ca a doua zi imaginea evocata ide noi sa corespunda cat mai fidel realitatii concrete, fizice). Durata acestui exercitiu va fi de 5 minute minim, zilnic, putand fi realizata oricand si cu orice imagine care ni se pare semnificativa si placuta.

3. Exercitiu simplu de rotatie a ochilor

Ne puterii ameliora considerabil "bunastarea vizuala", imbunatatindu-ne printr-o rotatie simpla, la indemana oricui, mobilitatea ochilor, foarte adesea neutilizata, mai ales in cazul celor care poarta ochelari de vedere. Pentru aceasta este important sa ne instalam in fata unei ferestre cu perdeaua trasa, la aproximativ 4 metri distanta maxima de aceasta. Vom incepe prin a privi succesiv colturile ferestrei, pornind ' de sus, catre dreapta. Se va repeta de minim 10 ori  aceasta operatie, avand insa grija sa clipim atunci cand ajungem la fiecare colt al ferestrei. Dupa 20-30 de secunde de relaxare si constientizare a efectelor, vom reincepe acelasi exercitiu, dar de aceasta data, cu ochii inchisi, realizand fizic fiecare rotatie a globilor oculari, dar pe o proiectie mentala . a ferestrei. Se va repeta apoi acelasi exercitiu in sens invers, de acelasi numar de ori. In cazul in care la rotatia intr-un anumit sens, sau , remarcam dificultati, aceasta exprima deficiente energetice ale energiei lunare sau solare si intr-un asemenea caz, se va exersa ceva mai mult in sensul in care am remarcat senzatia de dificultate. In final se va realiza constientizarea globala, percepand diferentele de nuanta ale starii, atat intr-un sens de rotatie cat si in celalalt sens. Prin exersarea sistematica a acestui exercitiu vom putea sa ne amelioram si sa ne imbunatatim memoria. Pentru a ne antrena si amplifica puterea de acomodare a privirii la diferite distante, putem recurge zilnic la lin exercitiu eficient foarte simplu. Este suficient sa ne cream obisnuinta, atunci cand citim sau privim la televizor, sa fixam din timp in timp, cam de 15-20 de ori pe zi, obiecte ceva mai indepartate. Este important de asemenea, sa stim ca toate jocurile cu mingea (ping-pong, tenis, fotbal), mai ales cand sunt practicate sau urmarite doar in mod natural (nu la televizor sau filmate), la lumina soarelui, constituie de asemenea, pentru ochi, o excelenta forma de gimnastica.

4. Exercitiu de clipire constienta

Pleoapa este un fel de cortina care se coboara peste ochi pentru a-l lubrefia si pentru a usura intr-un fel vederea, fractionand-o. Din aceasta cauza privirea incordata care este fixata inert, fara sa se clipeasca, face ca ochii sa devina arzatori si durerosi. Prin urmare, este important sa utilizam acest reflex natural care este clipitul pentru a tonifia acesti mici muschi protectori si pentru a ameliora irigarea ochilor printr-un masaj bland si usor. Pentru aceasta insa, este important sa mentinem pleoapele cat mai sus cu putinta si, clipind, sa le inchidem cat mai strans cu putinta. Procedand astfel, vom simti o usoara presiune placuta asupra corneei, in timp ce muschii pielii, de la tampla pana la urechi se vor contracta. Exersarea clipitului in aceasta forma, cu o concentrare intensa, va determina o senzatie inefabila de forta a privirii, irigand totodata pielea care inconjoara ochiul. Acest exercitiu va, contribui la atenuarea ridurilor de tip laba gastii si a cearcanelor.

5. Efectele binefacatoare ale soarelui

Pentru a ne ameliora si reeduca vederea este im­portant sa retinem ca nu trebuie sa ne fie frica de soare. Datorita energiilor sale subtile specifice, soarele, utilizat cu moderatie, are efecte binefacatoare nebanuite atat asupra ochilor cat si asupra oricarei alte parti a pielii, in special pentru ca el ajuta tesuturile sa se regenereze. Tocmai din aceasta cauza portul ochelarilor de soare (cu sticle colorate), in afara cazurilor de extrema urgenta (peisaje cu zapada, de exemplu), este neindicat, deoarece atrofiaza in timp posibilitatile de , rezistenta la lumina foarte puternica ca si formele de acomodare la zonele intunecate cat si la zonele cu lumina puternica. Dimpotriva, trebuie sa ne obisnuim sa receptam lumina cat mai bine. Pentru aceasta este indicat sa ne antrenam orientandu-ne, atunci cand este cazul, minim 5 minute pe zi, cu fata orientata catre soare, de preferinta dimineata la rasaritul soarelui sau imediat dupa aceea. Daca ne gasim intr-o camera, vom deschide larg ferestrele apartamentului pentru a beneficia direct de razele solare si tinand ochii inchisi si orientand cat mai bine fata catre soare vom balansa intr-un tempo moderat capul de la un umar la celalalt. In cazul acestui exercitiu vom constientiza captarea si acumularea energiei subtile solare la nivelul globilor oculari. La incheierea acestui exercitiu, inainte de a deschide ochii, izolati-i 5-10 secunde, in interiorul mainilor (palmele caus) constientizand totodata starea pregnanta de energizare si forta vizuala marita ce se instaleaza la nivelul ochilor. Acest exercitiu face sa creasca rezistenta impotriva "orbirilor" momentane generate de lumina intensa, aici fiind cuprinse chiar si luminile farurilor.

RECOMANDARI

Nu lasati niciodata ca diferite forme de iluminare insuficienta sa va oboseasca ochii. La scoala, de exemplu, tablele negre prost iluminate pe care literele sunt indistincte strica vederea copiilor. Acasa, de exemplu, locul unde se fac lectiile este bine sa fie luminat printr-un bec de 150 W asezat cat mai bine astfel ca lumina sa sa vina din partea stanga, putin in spatele umarului.
Aceste exercitii vor fi practicate sistematic de catre oricine, fiind utilizabile si eficiente pentru toti, mai ales daca stim sa le adaptam, cu putin bun simt, nevoilor proprii.
In cazul purtarii ochelarilor corectivi vom avea grija sa renuntam la aceasta timp de o ora si jumatate de la sfarsitul exercitiilor. De asemenea este indicat ca aceste exercitii sa fie practicate chiar si seara inainte de culcare remarcand efectele de reeducare a vederii a doua zi dimineata fara a recurge la ochelari. Pe masura ce vom remarca reglarea vederii si imbunatatirea acesteia, vom recurge la reducerea cu cate o dioptrie la ochelarii corectivi. In cazul contrar, efectele curative vor fi anulate in mod negativ de purtarea ochelarilor corectivi al caror numar de dioptrii nu a fost proportional redus cu efectele inregistrate.

11.                  

DEJUNUL KOLLATH

 

Stim ca in conceptia yoghina alimentatia ideala ar trebui sa fie predominant SATTWA, cat mai naturala si pe cat posibil cruda. Din nefericire, uneori stomacul tolereaza destul de prost cruditatile, mai ales cerealele, deoarece noi nu dispunem, precum pasarile, de o pipota in care boabele sa fie predigerate. Pe scurt, omul digera cu greutate cerealele crude. Profesorul Kollath, dietetician si doctor in medicina, a descoperit metoda de a face griul digestibil fara nici un fel de fierbere, gratie formulei sale. Acest dejun urmareste sa faca faina asimilabila fara fierbere si prin adaugarea de fructe sa faca acest dejun cat mai placut la gust, completandu-i totodata valoarea sa alimentara.

MODUL DE PREPARARE

Reteta de baza, cantitatile de ingrediente pe cap de persoana pentru o portie obisnuita sunt: 30-40 grame (2-3 linguri) de faina proaspata de grau complet; 3-5 linguri de apa; 1-2 linguri de zeama de lamaie proaspata; 15-20 grame fructe uscate, taiate eventual in doua; 100 grame (aproximativ) de mere, rase in momentul folosirii, sau orice alte fructe foarte bine coapte, de sezon; 1 lingura de migdale, alune pisate sau nuci, la alegere, pentru a pudra intregul continut. SEARA se pun 30-40 grame de faina proaspata de grau intr-un vas special (pentru aceasta este necesara orice rasnita, eventual de cafea, electrica, ce poate transforma rapid graul in faina completa). La aceasta se adauga 3-5 linguri apa, dar NICIODATA lapte. Se agita cat mai bine continutul si se lasa la temperatura camerei (20*C) pana a doua zi de dimineata. Astfel, toata noaptea cerealele se vor umfla, devenind o pasta semiferma, in timp ce au loc transformari chimice de ordin fermentativ, carora li se poate atribui o buna parte din valoarea dietetica a dejunului Kollath, precum si digestibilitatea sa. Intr-un alt vas se pune totodata la inmuiat 15-20 grame fructe uscate (smochine,stafide, curmale, prune uscate), taiate in doua daca este cazul. A DOUA ZI de dimineata se va amesteca continutul celor doua vase, folosindu-se totodata si apa pentru inmuierea fructelor uscate si se adauga in continuare cele 2 linguri de suc de lamaie proaspat. Adaugam apoi cele 100 grame de mere rase sau pere, sau orice alte fructe de sezon cat mai bine coapte, zdrobite: fragi, cirese, capsuni, prune, piersici, caise, etc. Se pudreaza apoi acest amestec cu nucile, migdalele sau alunele pisate. Pentru a crea o oarecare variatie, fiecare poate sa adauge dupa dorinta fie frisca proaspata, fie o lingura de miere. Astfel, o persoana va dispune de o portie completa. Merele vor fi rase chiar in momentul servirii, pentru a se evita oxidarea. In aceasta directie, este bine sa se foloseasca o razatoare inoxidabila, deoarece pulpa marului trebuie sa ramana alba. Prin urmare, dejunul va fi siropos, dar nu lichid.   
Folosirea regulata a dejunului Kollath asigura urmatoarele efecte:
A) Starea de satietate timp de cel putin 4 ore. Nici un fel de stare de falsa foame dimineata, absenta sentimentului de supraincarcare a stomacului.
B)  Reglarea armonioasa a greutatii. Persoanele care doresc sa piarda din greutate nu vor avea senzatia de foame inaintea mesei de prins si vor suporta chiar o ratie redusa. Din contra, acelea care vor sa se implineasca in mod echilibrat din punct de vedere fizic, vor constata ca fiecare functie digestiva e mult imbunatatita, iar greutatea lor va creste. Desi pare paradoxal, este perfect logic.
C) Constipatia, factor principal al autointoxicarii, este eliminata.
D) Acest dejun fiind net dezintoxicant, semnele de oboseala si de epuizare, care sunt indiciul unei acumulari de toxine mai mult decat o veritabila oboseala, dispar.
E) Survine o marire a eficientei fizice si intelectuale.
F)  Se instaleaza o senzatie clara de bunastare generalizata, care rezulta dintr-un echilibru biologic mult mai bun.
G) Apare o senzatie de bucurie interioara si o satisfactie care indeparteaza orice dorinta de a mai consuma excitante psihodinamice (cafea, tutun, alcool).
H) Puterea de concentrare se mareste, deoarece aparatul digestiv nu mai este Ingreunat si handicapat de  un dejun greu. Stim ca digestia acapareaza in general 70% din energia necesara nervoasa.  
I) Rezulta o mai buna rezistenta la stress sau stari de tensiune nervoasa.
J) Compozitia sanguina se imbunatateste. Prin multiplicarea celulelor dermei, datorate unei mai bune irigari a tesuturilor subcutanate, tenul devine roz, fara eruptii. Eczemele, furunculii si pecinginile dispar.
K) Parul redevine suplu si plin de vitalitate. Se semnaleaza nenumarate cazuri unde folosirea regulata 'a acestei formule de dejun a eliminat incaruntirea si a permis revenirea culorii normale a parului.            
L) Unghiile devin stralucitoare si inceteaza sa se mai sfarame.
M) Dentitia se amelioreaza. Sunt semnalate cazuri in care paradontoza. afectiune fara remediu cunoscut pana azi, a fost nu numai stopata ci si retrogradata. Dintii care se dezgoleau s-au reantarit in alveolele lor.
N) Scheletul este intarit, facand fracturile mai putin usoare si asigurand o sudura rnai rapida in caz de accident. Cerealele si fructele se armonizeaza bine cu aceasta formula. Aroma fainii proaspete zdrobita se continua cu parfumul eterat al fructelor. Preparat cu atentie, acest dejun poate fi considerat o prajitura sui-generis, in care se poate varia la infinit compozitia dupa inspiratie si in functie de fructele de sezon. Fructele adauga fainii prospetimea lor zemoasa si excita glandele salivare, permitand o mai buna pregatire a bolului alimentar in gura si prin urmare o mai buna asimilare, cu o cheltuiala minima de energie. Vitaminele complexului B din faina proaspata se adauga vitaminelor din fructe. Acizii organici ai fructelor proaspete sunt neutralizasi de hidratii de carbon ai griului. Prepararea este simpla si usoara, fara complicatii sau fierbere. Ea este mai ales avantajoasa dimineata, cand dispunem de un timp minim.

12.                  

SUNTETI O REFLEXIE A CEEA CE MANCATI !
CEEA CE MANCATI ESTE O REFLEXIE A CEEA CE SUNTETI!

 

Inteleptii Rishis ai Indiei antice au stabilit cu precizie regulile dietei yoghine si ce alimente trebuie sa aleaga un yoghin pentru a ramane tanar si sanatos dar diferentele de clima, de mod de viata, de alimente disponibile fac imposibil ca in Occident sa se urmeze intocmai recomandarile lor. YOGA, fara o dieta potrivita, nu are efectele maxime la care practicantul se asteapta, deoarece hrana ofera materialul de constructie pentru corp. Vom incerca sa stabilim principalele diete alimentare aplicabile in Occident, ceea ce nu va fi usor deoarece diverse sisteme se contrazic si se combat cu inversunare. In continuare redam principiile de baza asupra carora toti sau aproape toti sunt de acord. Vom trece intai in revista principalele erori alimentare pe care le facem. Iata ce spune in acest sens Dr. W. Kollath, specialist german in acest domeniu "Cu exceptia maladiilor provenind din cauze accidentale, otravire (plumb, arsenic etc), din micro-organisme extrem de virulente, malformatii congenitale, majoritatea bolilor cunoscute isi au originea direct sau indirect intr-o alimentatie incorecta." Privind alimentatia conventionala a omului civilizat obisnuit constatam ca este surprinzator cum de nu sunt chiar mai raspandite aceste boli ce-si au originea direct sau indirect in alimentatia incorecta. Un numar tot mai mare de persoane realizeaza acest lucru dar, din pacate, reprezinta inca o minoritate. Este o eroare sa crezi ca reforma alimentara se limiteaza la... alimente. Trebuie revizuit intregul ansamblu de obiceiuri alimentare si chiar atitudinea fata de actul de a manca. El trebuie sa devina un act pe deplin constient, intelegand ca este un mod de a imbratisa viata, pe care intreaga natura ne-o daruie ca o ofranda. Iata principalele erori pe care le facem. Mancam: 1) prea repede; 2) prea cald sau prea rece; 3) intr-o cantitate prea mare; 4) alimente degradate; 5) o hrana prea bogata si carentata in acelasi timp. Trebuie evitate intai erorile 1, 2 si 3, altfel majoritatea avantajelor unei hraniri corecte sunt pierdute. Evitand insa aceste erori, chiar daca regimul alimentar este discutabil din punct de vedere calitativ, putem totusi sa limitam inconvenientele ce ar putea rezulta. Este important ceea ce asimilam si nu ceea ce inghitim. Bineinteles, stim ca trebuie sa mestecam bine alimentele, am invatat aceasta inca din scoala primara, de la invatatorul nostru, care isi inghitea totusi la repezeala sandwich-ul si isi sorbea ceaiul fierbinte in timp ce ne supraveghea... Alimentele insuficient mestecate care au suferit veritabila predigestie bucala devin un balast in stomac si in intestin.
Yoghinii isi mesteca hrana cu o rabdare de rumegator pentru a extrage tot gustul, pana cand aceasta se lichefiaza in gura, si o savureaza cu voluptate cu limba, organul principal de absorbtie a energiei pranice vitale, dupa mucoasa nazala. Nimeni, cu exceptia yoghinilor, nu a demonstrat atat de convingator importanta si necesitatea masticatiei, furnizand si indicatii tehnice atat de precise si practice. O hrana bine mestecata este pe jumatate digerata; mestecata in maniera yoghina este pe trei sferturi digerata. Fiecare inghititura trebuie mestecata, malaxata, sfaramata cat mai mult timp posibil pana cand trece ea singura in esofag. Nu va numarati masticatiile! Lasati sa actioneze saliva asupra alimentelor, concentrati-va intreaga atentie asupra actului de a manca, asupra modificarilor gustului care se produc si veti descoperi adevarata savoare a alimentelor.
Digestia foloseste aproximativ 60% din energia nervoasa disponibila; usurand munca atat de complexa a tubului digestiv, eliberam rezerve de energie pentru alte actiuni in timp ce, daca mestecam prea putin alimentele, acestea vor deveni indigeste, cauzand tulburari digestive si vom suporta consecintele unui metabolism anormal: dispepsie, obezitate sau, dimpotriva, slabire excesiva, Indelung mestecate, "conditionate", alimentele ajung in stomac la temperatura ideala si eliminam astfel erorile nr. 2 si 3, caci cei care mananca prea repede mananca prea mult si orice exces de hrana - chiar cea mai buna - este daunator. Inca de la primele incercari de masticatie rationala vom descoperi beneficiile: o digestie mult mai usoara! 0 proba a eficacitatii metodei este data de dejectii: scaunele sunt bine formate, moi, au aspectul de argila umeda si nu sunt urat mirositoare; constipatia se elimina. Efectele nefaste ale constipatiei le cunoastem: toxinele produse de catre bacteriile de putrefactie trec in sange si otravesc intreg organismul. Traditia yoghina recomanda sa nu mancam decat daca ne este cu adevarat foame in timp ce de obicei mancam cand avem timp sau pentru ca este ora mesei. Cand se instaleaza adevarata foame (nu confundati "foamea" cu "apetitul" care nu este decat dorinta de a manca), mancarurile cele mai simple devin suculente, gustul se rafineaza in timp ce preparatele complicate isi pierd din atractie. Vom deveni un rafinat degustator in adevaratul sens al cuvantului. Un gurmand nu resimte o placere reala nici chiar la preparatele culinare cele mai rafinate.
Yoghinii spun: "Incetati sa mancati la primele semne de saturare, nu ajungeti la supraincarcare." Ei ne sfatuiesc ca in timpul mesei sa alungam orice alte preocupari, griji si sa evitam discutiile. Sa reinvatam sa mancam este o sarcina ingrata, cerand rabdare si perseverenta. Sa nu ne facem iluzii! Este foarte dificil sa eliminam un obicei atat de bine ancorat ca acela de a manca in graba. Multi parinti gresesc incitandu-si copiii sa manance repede, promitand chiar o recompensa celui ce va termina primul si amenintandu-l pe ultimul ca-si va pierde desertul! Este greu dar este indispensabil sa ne modificam ritmul de mestecare. Putem sa folosim urmatoarea metoda: lasam lingura, furculita sau piinea, punem miinile pe genunchi si mestecam, daca se poate, cu ochii inchisi pentru a ne concentra mai bine. Prima saptamana va fi cea mai dificila, dar dupa aceea nu vom mai putea sa mancam altfel. Trebuie mestecate si alimentele lichide (ciorba, laptele etc), chiar si apa. SWAMI SATCHIDANANDA spunea ca: "Trebuie sa bei alimentele solide si sa le mananci pe cele lichide!"
Sa ne hotaram deci ca, incepand cu masa urmatoare, sa mestecam cu convingere, energie si perseverenta! Pofta buna !

13.                  

 

Pentru a actiona cit mai bine in aceasta directie (a atingerii succesului) este important, de asemenea, sa invatam a ne pune pe deplin in valoare inzestrarile native. Aceasta lectie va cuprinde mai multe parti:
1)            optimismul si increderea deplina in sine;
2)     saturarea fiintei launtrice prin ginduri pozitive pentru a facilita rezonanta cu energii benefice cosmice;
3)            elemente pentru o tehnica a succesului;
4)     citeva afirmatii pozitive necesare;
5)            sa ne ajutam cit mai mult punindu-ne in valoare inzestrarile noastre native;
6)     concluzie;
7)     sa meditam si sa aplicam.

I. OPTIMISMUL SI INCREDEREA DEPLINA IN SINE

Pornind de la fundamentele tuturor problemelor ce se raporteaza la fiinta umana, putem inca de la inceput sa afirmam ca omul poate sa-si modifice corpul si mintea si, in plus, chiar sa-si determine modul sau de viata. Puterea suverana de care el dispune in aceasta directie este imaginatia creatoare servita de vointa si CREDINTA. Daca aceste elemente, la rindul lor, sint insotite in proportia necesara de bunavointa, de DRAGOSTE profunda si sincera pentru celalalt, de dorinta de a fi util societatii, viata sa va fi o reusita.
Existenta contemporana pune fiintei umane multiple probleme. Conditiile existentei actuale sint adesea destul de deprimante. Ambianta in sinul careia se deruleaza cel mai adesea existenta omului este contrarie aspiratiilor sale. Cu toate acestea, in nici un caz el nu trebuie sa se descurajeze.
Daca el va avea tendinta "sa se lase in voia soartei" complacindu-se in inertie, va sfirsi in mediocritate. Faimosul doctor Victor Pauchet considera ca fiinta umana care se abandoneaza in voia sortii, omul care nu lupta deloc pentru viata, se lasa astfel invadat de boala, infirmitati si nereusite.
Indiferent de situatia in care se afla, fiinta umana dispune totdeauna de o forta de care ea nu este intotdeauna constienta: aceasta este puterea formidabila a GINDIRII POZITIVE, care o va pune instantaneu in rezonanta cu puterile benefice minunate ale Universului. Prin aceasta putere, aplicata cu consecventa, omul poate face sa dispara frica, lasand ca in locul ei sa domneasca optimismul si sa ajute extraordinar de mult la cresterea CREDINTEI.

FRICA

Frica este o piedica serioasa in calea fiintei umane. Anumite persoane au frica de viata. Altele au in schimb frica de moarte. Pentru unele persoane, frica de lumea de dincolo si de judecata de apoi, face sa le dispara pentru totdeauna orice bucurie de a trai. Ele nu pot aproape niciodata "SA SE BUCURE DE CLIPA CARE TRECE" din cauza grijilor si fricilor imaginare cu privire la posibilul risc pe care il va aduce pentru de viitorul. Lor le este frica de orice: au frica de tunete, de traznete, frica de soareci, paduchi, frica de singuratate, frica de boala, de mizerie, frica de parerea celuilalt sau de parerea dezaprobatoare a lumii, frica de a reusi sau frica de a nu reusi, frica de de insele, deoarece "de nu stiu la ce sa se astepte cu privire la reactiile sau starile pe care ar putea sa le aiba daca vor fi confruntate cu anumite situatii de viata."
Orison Swett Marden, binecunoscut pentru cercetarile sale practice asupra orientarii pozitive a gindirii, scrie: "Frica, adesea paralizanta, si toate manifestarile sale: grijilc, anxietatea, minia, gelozia, timiditatea, este cel mai mare dusman al rasei umane".
La ora actuala noi cunoastem destul de bine influenta fricii asupra fiziologia omului. Prin caracterul sau periculos, frica ii macina sanatatea si ii ameninta echilibrul. Sora sa, spaima, atunci cind este foarte mare, poate avea efecte foarte violente: paralizia sistemului nervos, icter (galbinare) etc., chiar moartea. In multe cazuri s-a vazut cum firele de par ale unor persoane tinere au albit intr-un timp record. La ora actuala se stie ca, in general, frica si grijile creeaza o puternica magnetizare negativa. Direct proportional cu puterea pe care o angrenam in aceasta directie, toate aceste frici sau griji atrag catre noi tocmai lucrurile sau situatiile de care noua ne este cel mai mult teama. Intelepciunea populara afirma foarte plastic in aceasta directie ca: "DE CE ITI ESTE FRICA, DE ACEEA NU SCAPI; "CIUMA II LOVESTE EXACT PE ACEIA CARORA LE ESTE MAI MULT FRICA." La o analiza atenta realizam ca frica este o rezonanta negativa care ne fixeaza ferm atentia asupra partilor intunecate, nefericite ale lucrurilor, asupra negativului, asupra raului in general. Frica este pesimism. Ea deprima in profunzime, paralizeaza aproape toate facultatile. Ea indica intotdeauna o lipsa de CREDINTA.
Intr-o asemenea situatie trebuie sa neutralizam frica opunindu-i ginduri de curaj, incredere in reusita, optimism, incredere deplina in sine (in fortele noastre launtrice).

OPTIMISMUL, CREDINTA SI INCREDEREA IN SINE

Situindu-se aproape la polul opus in comparatie cu frica, CREDINTA ne face sa speram totdeauna in tot ce este mai bine, sa credem cu anticipatie in succes, ne Inarmeaza cu incredere.

Optimismul
A dezvolta optimismul, CREDINTA, increderea deplina in fortele proprii, constituie baza unei orientari pozitive, creatoare a mintii. Doctorul Victor Pauchet, in incitantul sau studiu "Fiti optimist" ne sfatuieste: "Optimismul, buna dispozitie debordanta, bucuria de a trai, trebuie sa constituie starea noastra permanenta. Procedind astfel, vom fi mereu in contact cu energiile minunate ale Universului." In continuare d mai afirma: "Este indispensabil necesar, in epoca in care traim, sa atragem in noi insine cit mai multe dintre energiile subtile ale optimismului si curajului, pentru a deveni chiar si pentru ceilalti focare exemplare. Trebuie sa intelegem ca, daca uneori nu putem actiona impotriva circumstantelor, noi putem face destul de mult actionind pozitiv chiar asupra noastra."
A obtine asemenea rezultate nu este un lucru foarte simplu daca nu vom face sa actioneze prin focalizare si punere la unison intreaga noastra energie, vointa si, bineinteles, aceasta fara a omite rabdarea. Inca de la inceput trebuie sa vrei cu fermitate sa-ti modifici anumite tendinte perturbatoare sau ginduri negative. Prin urmare, trebuie sa vrei sa adopti moduri binefacatoare de a gindi care servesc ambitiei tale legitime de a reusi in viata, prin dobindirea armoniei interioare si a seninatatii profunde. A fi optimist inseamna a primi evenimentele cu speranta in mai bine; inseamna a fi intotdeauna pregatit sa extragi tot ceea ce este mai bun chiar si din situatiile cele mai defavorabile; aceasta inseamna sa-ti cultivi o minunata atitudine mentala pozitiva care te ajuta sa vezi binele, avantajele, fatetele nebanuite care sint in favoarea ta, fara a cadea totusi in optimismul prostesc al celui care a pierdut deja contactul cu realitatea. Prin urmare, putem spune ca optimismul aduce bucurie launtrica, speranta, incredere.

CREDINTA SI INCREDEREA IN SINE

"Pentru a voi in continuare fara sa eziti", scrie doctorul HENRI DURVILLE, "conditia primordiala este sa ai deplina incredere in SINE. Daca intr-o situatie noi nu avem deloc incredere in ceea ce urmeaza sa facem, aproape ca nici nu mai este util sa incercam. Indiferent care ar fi dorinta pe care o vom formula, aceasta va fi sterilizata de lipsa CREDINTEI." Pentru yoghini este evident ca in absenta credintei este imposibil sa mai vibram la unison cu energiile cosmice, rezonanta cu acestea fiind suspendata. In starea de neincredere noi vom fi insa in rezonanta cu energiile negative in care credem atunci. Chiar si neincrederea este tot o stare de rezonanta in care survine punerea la unison cu energii opuse, perturbatoare, negative.
Pentru acela care a inteles acest secret fundamental apare ca incontestabil ca Credinta este indispensabila reusitei. Pentru a nuanta si mai bine gindirea yoghina trebuie sa adaugam ca Credinta, la rindul ei, se poate trezi, dezvolta si chiar intari prin angrenarea unor eforturi incununate de succes si printr-o orientate adecvata a gindirii ce se va sprijini pe autosugestie.
Nu este mai putin adevarat ca "fiinta umana tare are Credinta deplina in ea este un jucator care are toate atuurile." A crede cu fermitate in Sine, in puterile noastre launtrice, in rezonanta care survine atunci cu energiile corespondente din Univers, ne ajuta imens sa ne faurim cu anticipatie succesul; creeaza conditiile favorabile in toate actiunile noastre. increderea acordata de colaboratorii nostri, de superiorii nostri ierarhici, depinde intotdeauna de increderea pe care noi insine o avem in noi. Aceasta se traduce intotdeauna printr-o anumita atitudine, printr-o sfera telepatica de influenta care farmeca si convinge instantaneu inspirind cu cea mai mare usurinta increderea celuilalt sau a celorlalti. Acesta este secretul fundamental al influentei charismatice. In aceasta situatie fiinta devine un veritabil focar releu prin care se manifesta energiile specifice subtile, cosmice, asigurind increderea celorlalti, direct proportional cu propria noastra incredere pe care o manifesta astfel.
SWAMI VIVEKANANDA afirma ca: "Istoria lumii este aceea a citorva oameni extraordinari care au avut credinta deplina in ei. Aceasta credinta face sa apara divinul care este totdeauna in spatele nostru. O fiinta umana care are o credinta mare poate orice, acesteia totul ii este cu putinta. O asemenea fiinta umana va esua numai cind nu-si va mai da in mod suficient osteneala sa manifeste puterea subtila infinita a Universului. Cel ce va intelege aceasta va realiza cit de important este sa credem, inainte de toate, in fortele noastre proprii."
Este constructiv cel mai adesea pentru noi sa adoptam cu anticipatie chiar atitudinea invingatorului. Nu trebuie niciodata sa ne temem de a merge cit mai inainte. Fara a aluneca in temeritatea prosteasca trebuie sa stim sa riscam. Pe cei indrazneti, plini de intentii bune, SANSA ii ajuta. In orice situatie ne-am afla, atunci cind avem incredere in fortele launtrice este necesar sa ne bransam cit mai repede mintea asupra curentului infinit de forta emanind de la Sursa Divina. Aceasta este CREDINTA necesara care face posibil orice miracol. Isus Cristos spune: "Cel care va avea credinta cit un bob de mustar, muta si muntii din loc." Fiinta umana are, in general, mai putina incredere in fortele sale launtrice pentru ca ea se separa de aceasta sursa cel mai adesea datorita ignorantei si egoismului.
De cele mai multe ori omul dobindeste obisnuinta de a nu se baza decit pe dinamismul personalitatii sale izolate (IN APARENTA) de tot ceea ce il inconjoara. In asemenea situatii atunci apar insuccesele, supararile, dezamagirile, catastrofele, si atunci el se simte pierdut. Neintelegind aceste mecanisme si actionind in totala ignoranta, esecurile se vor tine lant pentru el. Daca fiinta umana ar binevoi sa-si caute refugiul si spijinul in Puterea infinita a Macrocosmosului care stapineste totul, atunci ea s-ar regasi infinit mai puternica in fata oricarei incercari, fara ca vreodata sa-si vada stirbite sperantele in mult mai bine.
Pentru a ajuta cit mai mult la aceasta pozitivare este foarte important sa neutralizam gindurile de frica, suspiciunile, indoielile, prin afirmarea ferma, gindita si simtita cu o putere egala, a gindurilor contrarii si prin luarea unor atitudini adecvate in raport cu sentimentele sau trairile benefice pe care dorim sa le instalam in noi, pentru a capata radacini. Odata ajunsi la aceasta faza se cuvine sa analizam problema saturarii pozitive, binefacatoare a subconstientului.

2. SATURAREA FIINTEI NOASTRE LAUNTRICE PRIN GINDURI POZITIVE PENTRU A FACILITA STAREA PERMANENTA DE FUZIUNE CU ENERGIILE SUBTILE BINEFACATOARE DIN UNVERS

Psihologia ne invata ca orice forma de comportament constient este motivata de procese inconstiente bine definite chiar si atunci cind le ignoram cauza. Orice idee care apare in sfera constiintei noastre launtrice este motivata printr-un inefabil joc al rezonantelor si interactiunilor determinate de influente inconstiente. Fiinta umana constienta de actiunea pe care o poate avea asupra devenirii sale ulterioare ar trebui sa aiba tot interesul pentru a face portretul ideal al fiintei, care il doreste sa fie in viitor, pentru aceasta ea trebuind sa urmareasca sa isi influenteze in mod metodic propriul sau subconstient. Procedind astfel, incetul cu incetul, eventualele opozitii intre aspiratiile sale si actiunile sale vor dispare prin integrarea cit mai deplina a ideilor selectionate. Aceasta munca cu noi insine nu este deloc usoara. Ea implica totdeauna timp, perseverenta, rabdare, dar rezultatele sint sigure. Ne propunem sa analizam in continuare doua metode cunoscute ca fiind foarte eficiente. Se cuvine sa specificam ca fiintele umane orientate catre cucerirea lumii exterioare, dispretuiesc mijloacele de transformare ale naturii lor.
Este important sa aratam aici ca foarte multe firme dornice sa cucereasca piete, partidele politice care urmaresc sa-si largeasca clientela electorala, nu ezita niciodata sa foloseasca cu multa abilitate procedee de conditionare a societatii sau a gruparilor de indivizi carora li se adreseaza. Datorita necunoasterii acestor mecanisme secrete omul, in ciuda inteligentei sale, cel mai adesea prefera sa ramina dezarmat in fata acelora care vor sa investeasca in locul lui in subconstientul sau, impunindu-i, fara ca el sa-si dea seama o anumita maniera de a gindi si de a reactiona.
Aceasta lectie nu se refera decit la aceia care au devenit constienti de acest mecanism si care vor sa devina proprii lor stapini, pentru a se conduce singuri, incetind astfel sa mai fie banale masini. Cele doua procedee utilizate in mod durem pentru aceasta (si care pot fi folosite de oricine) sint:

1)         Folosirea sistematica a aforismelor sau maximelor scrise cu litere mari sub forma unor  fise cu culori diferite sau chiar cu imagini sugestive.
2)         Aplicarea constanta a autosugestiei benefice si a pozitivarii.

A. Utilizarea maximelor scrise pe afise
Primul caz
Vom alege un anumit numar de aforisme semnificative sau ginduri forta selectate in functie de calitatile pe care vrem sa le dezvoltam. Vom scrie apoi cu caractere groase, mari, aceste maxime sau idei foita pe foi mari de hirtie sau carton, care vor avea fondul de culori diferite.
Ele trebuiesc scrise in asa fel incit sa iasa cit mai mult in relief si sa ne impresioneze atunci cind le privim.
Anumite culori privilegiate ca fond sint in special indicate in aceasta directie. Aceste culori sint: galben, portocaliu, rosu. Printre altele ele permit sa ne fie atrasa atentia asupra lor cu mai multa usurinta. Oferim in continuare citeva exemple de maxime ce pot fi utilizate conform indicatiilor de mai inainte:
o       "Celor care aspira frenetic si urca citusi de putin catre El, Dumnezeu le intinde mina".
o       "Puterea de Concentrare ii face pe oamenii de Geniu".
o       "O maxima buna este un factor de succes".
o       "Indrazneala este marea virtute a succesului".
o       "Oamenii tacuti sint sarea pamintului".
o       "Pentru adevaratul yoghin totul este cu putinta, dar nu totul este permis".
o       "Pe cei indrazneti sansa ii ajuta".
o       Cu acelasi succes putem scrie afirmatii simple pozitive si mobilizatoare ca:
o       "Pe zi ce trece devin din ce in ce mai optimist".
o       "Vreau sa reusesc in tot ceea ce intreprind".
o       "Am incredere deplina in forta infinita pe care Supremul o manifesta prin mine".
o       "Daca vreau sa fiu iubit si fericit trebuie sa iubesc si sa eman cit mai des fericire".
Aceste foi mari de hirtie cu asemenea maxime pot fi asezate la vedere in apartament. Daca sinteti inspirat puteti sa le insotiti de un desen simplu si foarte sugestiv care sa actioneze precum o prelungire a maximei. De exemplu sub maxima "Daca vreau sa fiu iubit si fericit trebuie sa iubesc si sa eman cit mai des fericire" vom atasa in cazul unui barbat imaginea incintatoare a unei femei deosebite emanind fericire si transfigurare. In cazul unei femei, aceasta va atasa imaginea semnificativa a unui barbat deosebit emanind fericire si spiritualizare.
Dupa cum am amintit, aceste afise semnificative vor fi asezate in tot apartamentul in diferite locuri. De exemplu, una deasupra biroului, una aproape de propriul pat si una in baie. In cazul unei femei, aceasta isi poate plasa asemenea maxime chiar si in bucatarie etc.
Procedind astfel, privirea noastra va vizualiza in med necesar de mai multe ori pe zi afisele confectionate de noi, trezindu-ne anumite reflexii semnificative asupra temei pe care urmarim sa o amplificam in fiinta noastra launtrica, pentru a o transforma in obisnuinta. In acest mod se va produce in noi in mod gradat o veritabila impregnare, care va fi mult accelerata daca vom face simultan sa actioneze imaginatia in ceea ce priveste transformarile dorite.
Al doilea caz
Doctorul si faimosul magnetizor HENRI DURVILLE, in studiul sau faimos consacrat succesului, care are drept titlu "VREAU SA REUSESC" indica in aceasta directie o suita de afirmatii foarte sugestive. Reproducem mai jos un extras care il va putea ajuta mult pe cel care a inteles mecanismul de operare asupra subconstientului. Pentru a le folosi cit mai bine este indicat sa le scrieti pe o foaie de hirtie suficient de mare de o culoare adecvata. Se va agata acest afis semnificativ deasupra biroului in calitate de AFIS MEMORATOR. In continuare va fi necesar sa folositi acest afis sistematic ca pe un element de autosugestie plenara si ideoplastie. Formula in totalitate este:
"Am deplina incredere in mine insumi... Vreau sa imit pina la identificare exemplul celor care reusesc... Vreau sa merit din plin si sa. obtin succes si bucurie... Vreau sa imi joc cu curaj rolul corespunzator menirii mele in mod activ. Acestei meniri ii voi consacra majoritatea fortelor mele. Sint sigur ca voi ajunge la telul urmarit de mine. Vreau sa cistig victoria si, pentru a invinge, voi incepe printr-o victorie asupra mea insumi"

14.                  

 

MIRACOLE CE DEVIN POSIBILE PRIN ORIENTAREA POZITIVA A MINTII SI TEHNICA EFICIENTA A SUCCESULUI

"Pentru a-mi juca cu devotament rolul meu, iau in totalitate atitudinea celui care reuseste. In picioare, constient de forta gigan­tica, benefica a Universului care ma sustine si se manifesta prin mine, sunt gata de actiune, imi indrept bustul. Las sa se manifeste ca un flux neintrerupt energiile cosmice prin mine. Plin de euforie imi ridic capul. Imi umflu plamanii cu aer proaspat si fixez in intreaga mea fiinta energiile cosmice ambiante care vor face din mine un alt om.
Simt din ce in ce mai mult ca am credinta in succes. Privirea mea este mai cutezatoare; vorbirea mea este mai calda, plina de dragoste, mai edificatoare, mai convingatoare. Mersul meu este mai ferm si mai sigur. Vreau sa exprim cat mai des prin surasul meu si prin privirea mea o forta beatifica ce inspira incredere, dragoste si simpatie". (HENRI DURVILLE - "Vreau sa reusesc")
Asezandu-ne in fata acestui afis, vom citi incet, cu atentie, aceasta formulare cel putin de doua ori pe zi, in special dimineata si seara. Vom reincepe de fiecare data cand ne vom simti deprimati. Vom incerca cat mai des sa ne imaginam si sa ne simtim launtric cum evoluam pastrand cat mai des in noi insine atitudinea descrisa. Nimic nu ne impiedica sa urmam chiar integral sfaturile date de doctorul HENRI DURVILLE, psiholog si yoghin cunoscut.

B. Autosugestia directa

Cateva formule adecvate pot servi ca model pentru elaborarea altora, in legatura cu problematica noastra. Este important in aceasta directie ca formula (IDEEA FORTA) utilizata sa fie unica pe un interval de timp variabil. Atunci cand am atins succesul cu acea formula, vom putea trece la o alta formula corespunzand unei alte probleme pe care dorim sa o rezolvam. Aceasta se poate face chiar daca este necesar sa revenim asupra uneia din formulele anterioare. Pentru a actiona cat mai bine va sfatuim sa va raportati la indicatiile deja date cu privire la acest subiect in pasajul referitor la folosirea afiselor cu maxime. Va mai sugeram, de asemenea, sa va raportati si la maximele ce vi se pun la dispozitie in cursurile noastre de YOGA selectandu-le dupa necesitati. Oferim mai jos exemple ele formule pentru impregnarea benefica pozitiva a subconstientului:
1) "Ma simt din ce in ce mai optimist si plin de forta benefica. Percep cu bucurie partea cea buna a lucrurilor si fiintelor. Entuziasmul meu in crestere ma ghideaza fara incetare si ma umple de euforie."
2) "Cred in posibilitatile mele infinite. Reusitele cu care ma confrunt ma fac sa realizez amplificarea posibilitatilor mele binefacatoare in fiecare zi. Stiu ca trebuie sa triumf pe calea mea spirituala."
3) "Am din ce in ce mai multa siguranta si incredere in fortele mele launtrice. Stapanirea deplina asupra fiintei mele pe multiple planuri se afirma in fiecare zi tot mai mult."
Se vor repeta deci, sistematic aceste formule traindu-le launtric (putem recurge eventual chiar si la alte formule provenind din surse spirituale benefice, adaptate situatiei sau cazului nostru) inainte de a adormi. Vom constata ca, gradat, ideile, sentimentele si trairile pe care ele ni le inspira se vor amplifica, devenind tot mai intense si mai ample si se vor infiltra in subconstient.
Pentru a obtine cat mai repede rezultate semnificative pe aceasta cale este foarte important sa nu ne limitam la o repetare papagaliceasca, mecanica. Fiecare dintre aceste formule trebuie traita cat mai intens; este necesar sa facem sa intre in actiune cat mai profund si puternic imaginatia; este excelent daca in acele clipe de repetare a formulelor, in noi apar emotii adecvate in stransa legatura cu aceasta. Daca vom urma cu perseverenta procesul indicat fara sa ne preocupam de timp, mai devreme sau mai tarziu, direct proportional cu intensitatea trairii acestor formule, ele vor ajunge in mod necesar sa se realizeze in sensul aspiratiei noastre manifestate la inceput.

3. ELEMENTE NECESARE PENTRU O TEHNICA A SUCCESULUI

Mai inainte v-am sfatuit sa folositi anumite afirmatii sau maxime in calitate de IDEI FORTA. Va vom pune la dispozitie in continuare unele indicatii necesare care va vor putea ajuta sa obtineti cat mai multe rezultate binefacatoare.
Aceste elemente noi sunt de asemenea importante si se refera in special la orientarea noastra prealabila, la utilizarea suflului launtric subtil si la atitudinea noastra mentala.

1. Experienta spirituala ne face mai buni interior

Yoghinul care a facut deja primul pas pe cararea luminii spirituale si care vede majoritatea oamenilor impotmolindu-se in urmarirea profiturilor si avantajelor materiale poate sa fie linistit deoarece elementele ce vor fi indicate in continuare, daca vor fi aplicate sistematic de acesta, vor conduce la o ameliorare considerabila a climatului de competitie in locul in care yoghinul traieste si lucreaza. Aplicat cu perseverenta, acest procedeu ii va ajuta pe ceilalti oameni sa devina constienti de solidaritatea lor cu intreaga speta umana; gratie energiilor manifestate de yoghin in calitate de focar de rezonanta, toate fiintele umane ce vin sistematic in contact cu el vor fi puse spontan in armonie cu fortele superioare transcendente, isi vor disciplina modul de a gandi, vor deveni mai afectuoase si vor iesi gradat din starea lor de egoism exagerat care urmareste doar cautarea unei satisfactii personale. Procedand astfel, yoghinul invata sa gandeasca faptul ca avantajul ce rezulta in urma apelului sau la fortele benefice sublime ale Universului face din el un SUI-GENERIS servitor al tuturor. El va constata ca, de la sine, atentia ii va fi atrasa asupra legii schimbului si a compensarii ce actioneaza aici intr-un sens al binelui superior: a dori in mod detasat, fara a urmari nici un fruct personal, fericirea, elevarea si prosperitatea pentru toti,' favorizeaza indirect extraordinar de mult propria noastra fericire si elevare spirituala. Procedand astfel, yoghinul invata simultan sa se rescufunde in curentul gigantic infinit al sursei Universale si astfel el isi afirma din ce in ce mai mult Unitatea cu constiinta Divina.

2. Metoda

Inainte de a face orice afirmatie sau apel cosmic in sensul indicat de practicantii YOGA ai acestei metode, ce deriva analogic din aplicarea principiilor ce exista de asemenea si in metafizica crestina, il sfatuim pe cel care efectueaza acest procedeu sa actioneze dupa cum urmeaza:
§         ne vom aseza cat mai exact in centrul locului in care ne aflam (de exemplu, centrul
camerei);
§         vom sta in picioare sau asezati, cu fata la nord sau la rasarit;
§         ne vom relaxa cat mai brie fizic, psihic, mental, timp de 4-5 minute;
§         vom respira calm, de voie;
§         intr-o stare de cat mai deplina detasare launtrica, vom transmite tuturor fiintelor din Univers ganduri de Pace, Dragoste, Armonie, Fericire, Sanatate, Prosperitate in cele 6 directii fundamentale ale spatiului: cele 4 puncte cardinale, apoi zenit (inaltimea cerului) si nadir (partea opusa a inaltimii, care se afla sub picioarele noastre);
§         vom afirma cu fermitate si vom cauta sa simtim cat mai plenar Unitatea cu Constiinta Divina. Eventual putem repeta formula: "EU SUNT IN DUMNEZEU TATAL SI DUMNEZEU TATAL ESTE IN MINE." Vom repeta aceasta pana cand vom simti cum urca in noi o sublima caldura spirituala datatoare de beatitudine, claritate, elevare si puritate inefabila. In acele momente vom percepe o stare de dilatare si unitate cu nemarginirea. Odata ajunsi in aceasta faza pe care o vom simti manifestandu-se in conformitate cu cele descrise mai sus, vom repeta de mai multe ori formula: "SUNT IN UNITATE CU CONSTIINTA DIVINA." Vom emite apoi cat mai clar si ferm aspiratia-ruga plina de umilinta iri raport cu problema noastra: examen, concurs, sanatate, etc. Pentru a invata sa ne formulam cat mai bine aspiratia-ruga este indicat sa ne informam asupra principiilor si legilor metafizice ale sistemului KARMA YOGA.
Este inutil sa insistam asupra faptului ca atunci cand sunt aplicate cu sinceritate si detasare aceste principii pot produce efecte chiar si in cazul persoanelor care apartin oricarei religii. Cei care nu cred in Dumnezeu se pot eventual raporta la o forta misterioasa necunoscuta atotputernica.
Aplicarea eficienta a acestor principii nu implica neaparat o convertire. Aplicarea lor nu cere deloc sa fim crestini sau hindusi ca religie. Verificand realitatea efectelor prin aplicarea acestui procedeu ne vom convinge cu usurinta ca NU DUMNEZEU ARE NEVOIE DE NOI, CI NOI AVEM NEVOIE DE OCEANUL INFINIT AL SPIRITULUI DIVIN.
Revelarea pentru prima data a acestor metode prezinta in plus avantajul, mai ales pentru cei care au dificultati, socuri sau probleme foarte complicate de rezolvat, de a putea evita sa mai recurga clin ignoranta la periculoasele si superstitioasele practici de magie inferioara, care prin caracterul lor specific sunt cel mai adesea periculoase pentru
IN ATENTIA TUTUROR CELOR CARE VOR PRACTICA SAU PRACTICA ACEASTA METODA!
Expunand acest procedeu se impune o ultima recomandare practicantilor ei. Cu cat ne vom desprinde mai mult de egoism, de gelozie si de posesivitate vom deveni tot mai puri si mult mai buni; astfel vom constata ca vom fi din ce in ce mai in masura sa folosim cu succes aceste metode atat pentru binele celorlalti, cat si pentru binele propriu, facand apel cu usurinta la superconstientul atotputernic din noi. Daca printre cei care vor aplica aceasta metoda vor exista si fiinte umane josnice, predispuse, datorita ignorantei si rautatii, sa aplice aceasta modalitate pentru a genera rau sau suferinta, este necesar sa le punem in garda ca, datorita legilor rezonantei si a principiilor compensarii (KARMA), orice tentativa inspirata de egoismul salbatic sau de rautate, se va reintoarce in mod sigur impotriva celui ce va incerca sa puna intentionat in actiune aceste forte in asemenea directii, prin jocul precis al SOCULUI IN RETUR (acel netrebnic se va convinge in propria sa fiinta in cele din urina ca, daca face rau, rau primeste si va realiza ca cine seamana vant, in final va culege furtuna).

4. UNELE AFIRMATII POZITIVE CARE NE POT AJUTA IN DIFERITE SITUATII

In cele ce urmeaza vom indica anumite afirmatii binefacatoare, grupate si compuse, pentru a-i ajuta pe cei care practica YOGA sa-si puna in rezonanta subconstientul cu fortele subtile armonioase ale Universului. Fiecare dintre acestea are un scop precis:
1. Pentru succes in general:
"Ma simt in Unitate cu Sursa a tot ceea ce este bun si pur. Inspiratia divina se manifesta plenar in mine si in afara mea. Tot ceea ce este orientat catre bine imi reuseste deoarece punctul meu de sprijin este Puterea Cosmica Sublima si infinita."
2. Pentru a avea succes la un examen:
"Spirit infinit atotstiutor, iti multumesc din suflet ca mi-ai acordat succesul care-mi apartine prin drept divin la examenul meu …………….. care va trebui sa se deruleze in perioada …………….. acesta desfasurandu-se prin Gratia ta divina nemarginita in mod perfect."
3. Pentru armonie si abundenta:
"Armonia se manifesta din plin in mine si in afara mea, fericirea mea se afirma in fiecare zi. Ma simt plenar angajat pe calea divina a succesului si a abundentei. Puterea divina infinita ma protejeaza.'
4. Afirmatie datatoare de forta pentru dimineata:
"Multumesc din tot sufletul infinitelor Puteri Ceresti binefacatoare pentru aceasta zi care incepe sub auspiciile fericirii. Sunt pe deplin convins ca in aceasta zi succesele vor surveni unul dupa altul, pentru triumful umilului servitor al acestor puteri, care sunt eu."
5. Afirmatie binefacatoare pentru un somn profund:
"Aceasta zi minunata s-a scurs pentru mine cu bine si mi-a asigurat ceea ce meritam. Multumesc plin de recunostinta spiritului divin care imi ordoneaza viata cu intelepciune. Multumesc deja plin de bucurie pentru aceasta noapte plina de sublime inspiratii di­vine, care ma imbogatesc, accelerandu-mi accesul la intelepciune."
6. Pentru o protectie eficienta:
"Pura lumina alba profund binefacatoare si atotputernica a constiintei divine ma protejeaza inundandu-mi fiinta si aparandu-ma de tot ceea ce este impur. Prin prezenta ei datatoare de fericire in propria mea fiinta, orice rau este neutralizat deoarece eu am devenit invulnerabil si invincibil gratie ajutorului ei."
7. Pentru a mari puterea de iubire divina:
"Doamne Dumnezeule, plin de incredere si umilinta aspir catre Tine sa imi maresti dragostea pentru tot ceea ce ma inconjoara. Miluieste-ma si da-mi putere sa iti iubesc din tot sufletul opera. Eu sunt in Tine, ajuta-ma sa Te simt ca esti in mine."
Atunci cand vom folosi oricare din aceste afirmatii, respectiva afirmatie va fi repetata de un numar suficient de ori, pentru a ne impregna in mod adecvat subconstientul cu o Credinta cat mai deplina. La incheierea acestei repetari a respectivei afirmatii, ne vom vizualiza ca si cum ne-am privi pe noi insine din afara, cat mai detasati, primind starile respective impreuna cu vibratiile luminoase benefice dorite. Procedand astfel, vom constata ca succesele in directiile scontate nu vor intarzia sa apara.
Recomandari finale:
- Pentru a avea succes intr-o anumita directie, este foarte important sa ne supraveghem
cat mai bine gandurile pentru a elimina orice indoiala.
- Pentru a asigura realizarea unei aspiratii benefice este foarte important sa traim in
constiinta cu anticipatie realizarea, sau cu alte cuvinte, succesul scontat.
Cu cat vom repeta mai mult una din aceste afirmatii alese, direct proportional vom descoperi prin intermediul ei, un izvor de bucurie, succes si fericire. Din ce in ce mai rapide vor aparea pentru noi satisfactiile, toate acestea fiind evidente mai ales daca vom realiza concomitent o activitate de purificare si ameliorare a aspectelor launtrice, impli­cate pentru atingerea succesului respectiv.
Pentru a avea rezultate pozitive in orice directie, direct proportional cu aspiratiile noastre, trebuie in acelasi timp sa ramanem cat mai destinsi si increzatori. Ceea ce ne propunem sa realizam nu este intotdeauna usor de implinit, clar totdeauna activitatea plina de tenacitate, rabdarea si exercitiul ne vor permite sa ne atingem scopul.

5. CUM SA NE AJUTAM CAT MAI MULT PUNANDU-NE PE DEPLIN IN VALOARE INZESTRARILE NOASTRE NATIVE

In conceptia yoghina, fiintele umane se reveleaza cel mai bine pentru ele insele si pentru ceilalti prin intermediul actiunilor lor. Responsabilitatile asumate ne dezvaluie din plin capacitatile. Invers, daca noi nu ne punem in valoare capacitatile caracteristice in conditii subalterne, noi nu vom putea spera sa ajungem la cele mai inalte situatii, care ne pot oferi ocazii minunate sa aratam adevarata masura a personalitatii noastre, punandu-i in lumina intreaga anvergura.
Oriunde ne-am afla, noi nu putem sa ne plimbam cu pancarde pe spate pentru a atrage atentia asupra calitatilor noastre. Tendinta de a ne lansa in orice forma de laudarosenie abil calculata ne va face, mai devreme sau mai tarziu, un rau considerabil. Totusi, procedand cu mult tact si inteligenta, noua ne revine sarcina in functie de situatia in care ne gasim, de "A FACE UN PAS INAINTE" iesind in afara turmei, semnalandu-ne astfel atentiei superiorilor nostri, profesorilor, patronilor, sefilor etc, etc, societatii in general. Aceasta se poate face' cu usurinta prin dezvoltarea pana la perfectiune a competentelor noastre, a calitatilor noastre, a inzestrarilor noastre native printr-o actiune realizata: expunere, demonstratie, examen, concurs, activitate speciala, etc, in paralel invatand sa ne punem in valoare calitatile si aptitudinile: tact, autoritate, inteligenta, putere charismatica, simt al contactelor umane, spirit de organizare, putere de initiativa, curaj, dibacie. Procedand astfel, noi vom atrage cu cea mai mare usurinta atentia acelora care cauta colaboratori cu calitati remarcabile.
ELMER WHEELER, in faimoasa sa lucrare plina de umor si de bun simt, avand drept titlu "Cum sa reusim cat mai bine in viata", sfatuieste: "Nu va ascundeti niciodata darurile innascute, calitatile si inzestrarile specifice in ascunzisul pivnitei propriei fiinte. Procedati totdeauna asa cum face un negustor bun, expuneti-le cat mai bine la vedere in vitrina..."
Seful sau patronul nu are o vedere inzestrata cu raze X apta sa va puna in evidenta calitatile caracteristice. Cu exceptia clarvazatorilor avansati si a inteleptilor inzestrati cu puteri extraordinare, nimeni nu poate sa priveasca in interiorul capului dvs. pentru a vedea calitatile in mod penibil ascunse sau ce gen de "creier" aveti. Marea majoritate a oamenilor nu pot sa va judece decat in functie de modul in care veti produce o anumita impresie asupra lor. Este deci foarte important sa stiti ca puteti sa impresionati mult mai repede in functie de modul in care va exprimati. Nu uitati in aceasta directie ca stilul este omul. Autorul amintit inainte (ELMER WHEELER) precizeaza chiar: "Puneti-va in valoare cu mult tact, aratati-va dar comportati-va in mod firesc chiar si atunci cand dati dovada de spontaneitate. Nu faceti insa niciodata pe paunul."
Anumite fiinte umane, elevi, studenti, functionari timizi, persoane cu talente exceptionale sau chiar fiinte cu calitati geniale nu reusesc aproape deloc sa se puna in valoare proportional cu inzestrarile lor caracteristice. Asemenea fiinte nu stiu sa-si puna in evidenta aptitudinile lor reale. Adesea putem intui printre cei care ne inconjoara oameni foarte inteligenti ca putere de intelegere sau foarte inzestrati potential pentru anumite activitati sau realizari de exceptie care isi traiesc aproape intreaga viata intr-o conditie mediocra, adesea penibila si precara in raport cu realele lor posibilitati.
Ei ignora puterea colosala a gandirii pozitive si raman prizonierii complexelor de inferioritate, ai tabu-urilor, ai neincrederii in sine, ai prejud­ecatilor paralizante, ai unui mod gregar de a se concepe, ai sentimentelor si ideilor negative. La celalalt pol, vom constata ca exista unele fiinte umane ariviste, intrigante si incompetente care stiu doar "SA DEA DIN COATE" pentru a inainta pana la pozitii de exceptie pe care vor urmari sa le pastreze cu orice pret fara a-si trada insuficientele.
O categorie oarecum redusa ca numar este a acelora care, fara a fi extraordinar de inzestrati precum primii si fara a cunoaste arivismul si meschinaria celor din a doua categorie, ajung totusi sa-si croiasca propriul lor drum in viata. Aceste rare fiinte umane pun, mai mult sau mai putin constient in actiune: optimismul, credinta lor de nezdruncinat, increderea deplina in ei insisi.
Istoria umanitatii scoate din cand in cand la lumina unele fiinte de exceptie care au devenit un veritabil exemplu si care, dupa ce au indepartat obstacolele, depasind dificultatile existentei, au eliminat sechelele traumatismelor cauzate psihicului lor in timpul copilariei din cauza erorilor unei educatii marginite si au putut sa ajunga, nu fara eforturi constante, pana la a-si lua locul printre oamenii faimosi ai acestei planete. Totdeauna, la baza unor asemenea reusite formidabile, se afla o munca tenace, rabdatoare, sustinuta de o vointa de fier, o Credinta de nezdruncinat, o nobila ambitie, aceea de a se depasi pentru a servi una dintre cauzele sublime ale umanitatii.
Vom incheia aceste consideratii reamintind sfatul plin de intelepciune al lui ELMER WHEELER: "Nu asteptati niciodata ca altcineva sa vina sa va implore sa iesiti din mediocritatea penibila in care va mentineti; faceti voi insiva cu curaj un pas inainte si lasati sa transpara o unica reflexie din aurul pe care il ascundeti in voi. Procedand astfel, comoara ascunsa va da in sfarsit roade."

6. CONCLUZII

Este o datorie fundamentala pentru fiinta umana care este constienta de responsabilitatile sale sa isi elimine cat mai repede aspectele negative din' ea care ii otravesc existenta: frica, indoiala, gelozia, tristetea, egoismul, pesimismul, cauzele generatoare de stres. Pentru aceasta, ea trebuie sa se focalizeze si sa se concentreze cat mai adesea asupra sentimentelor si trairilor pozitive opuse: incredere profunda in sine, optimism, euforie empatica, credinta de nezdruncinat, bucurie, siguranta, fericire, entuziasm. Gratie acestei orientari benefice consecvente, facultatile creatoare ale fiintei umane se vor putea exprima din ce in ce mai liber, iar eficienta sa va creste uluitor de mult. Pentru a se sustine cu tenacitate in aceasta sarcina aparent dificila, practica concertata a autosugestiei ce se va baza pe formule pozitive alese cu grija si punerea in actiune a puterii imaginatiei, stimulata ea insasi prin intermediul emotiei ii vor fi de un puternic ajutor. Procedand astfel, subconstientul, care este pentru individul mediu cel mai adesea schimbator si haotic, va recepta, gratie acestui antrenament, un impuls considerabil si o orientare intr-un sens creator, contribuind la edificarea unui caracter puternic, prin aceasta canalizare impulsurile launtrice devenind mai disciplinate.
Aspiratia constanta si inefabila punere la unison cu sublimele forte transcendente cosmice se va adauga conferind o energie sporita dinamismului vointei.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu