marți, 8 octombrie 2013

Shankprakshalana - tehnica de dezintoxicare si purificare a organismului



 Preparativele La o cantitate de 3 litri de apa, se adauga cate 5-6g de sare pentru fiecare litru de apa. Putem folosi drept unitate de masura cate o lingura mare, rasa, cu sare pentru fiecare litru de apa. Vom obtine o concentratie ceva mai slaba decat cea a serului fiziologic. Aceasta apa sarata va fi incalzita usor ca o supita. Daca n-ar fi sarata, apa ar fi absorbita prin osmoza, ar trece prin mucoasa intestinala si ar fi evacauta apoi pe care normala prin urina si nu prin anus. Daca nu suportam deloc salinitatea acestei ape, ii putem reduce usor concentratia.
   
Momentul propice  Operatiunea trebuie facuta pe nemancate in dimineata unei zile nelucratoare cand nu trebuie sa iesim din casa. Tehnica dureaza mai mult de o ora, timp in care nu trebuie sa fim deranjati.
Cu o seara inainte de ziua fixata, este bine sa punem la inmuiat orezul ce va constitui masa pentru a doua zi. Apoi este bine sa repeta, spre a le cunoaste cat mai bine, cele patru miscari gimnastice necesare la conducerea apei sarata prin tubul digestiv.

Schema desfasurarii Se bea 1/4 litru de apa sarata calda. Se vor executa imediat, toate cele patru miscari in ordinea stricata in care au fost descrise. Dupa acest prim pahar, urmeaza alte cinci, urmate de exercitiile respective.  Dupa absorbtia acestor prime sase pahare, trebuie sa aiba loc o prima iesire la toaleta. In mod instantaneu, se produce o evacuare de fecale normale, urmata de scaune moi, apoi de lichide galbui. In cazul cand evacuarea nu s-a produs imediat sau in urmatoarele 5-7 minute, se vor repeta cele patru miscari gimnastice (fara a se mai bea apa sarata) si se va merge din nou la toaleta. Daca nici acum nu se produce evacuarea dorita, ea va trebui amorsata cu o clisma de 1/2l apa dintr-un irigator. O data cu amorsarea sifonului si aparitia primelor scaune, tot va decurce in mod automat. In continuare, dupa fiecare pahar cu apa sarata si exercitiile respective, va urma si mersul la toaleta pentru o noua evacuare. Este bine ca cei sensibili sa spele anusul cu apa calduta dupa evacuare si sa-l unga de fiecare data cu putin ulei comestibil, pentru a evita o eventuala iritatie si usturime datorata sarii. Dupa fiecare evacuare, vom fi interesati sa observam rezultatul celor eliminate, inainte de a trage apa la W.C. Iar cand apa eliminata va fi la fel de curata ca atunci cand am baut-o, inseamna ca ne putem opri. In general sunt suficiente 10-14 pagare.
Daca consideram rezultatul satisfacator si operatiunea incheiata, avem doua posibilitati:
a) sa nu mai facem nimic , urmand sa mergem de mai multe ori la toaleta in intervalul orei ce urmeaza;
b) sa bem trei pahare cu apa calduta dar nesarata si sa ne gadilam cu trei degete la baza limbii pentru a declansa refluxul vomitativ. In acest fel dezamorsam sifonul si obintem golirea completa a stomacului.
In final, trebuie sa ne odihnim si sa evitam iesirea in frig!

Observatii
1. Se poate intampla ca gatul pilorului sa nu se deschida complet (poate chiar din neexecutarea corecta a primei miscari gimnastice), caz in care continutul stomacului nu trece in mod normal in tubul digestiv ceea ce da o senzatie de supraincarcare si de greata, sa zicem dupa primele patru pahare. Dar, odata cu amorsarea sifonului, dificultatea dispare, iar procesul poate continua.
2. Se mai intampla ca un dop de gaze, datorat fermentatiei, sa stinghereasca amorsarea sifonului. In aceasta eventualitate, se va apasa cu ambele maini pe burta persoanei in cauza.
3. Daca ne aflam in fata unui blocaj pe fond psihic, si apa nu paraseste deloc stomacul, avem doua solutii:
a) Sa nu facem nimic, asteptand ca apa sa se evacueze sub forma de urina;
b) Sa ne gadilam cu trei degete la baza limbii, pentru a delansa refuluxul vomitativ, caz in care usurarea este prompta si radicala.

Prima Masa
Aceasta trebuie sa aiba loc dupa jumatate de ora, cel mult o ora de la terminarea spalaturii gura-anus. Se interzice, categoric, ramanerea in stare goala a tubului digestiv mai mult de o ora.
Prima masa va consta din orez alb decojit, fiert bine in apa (nu in lapte!), asa incat sa se topeasca in gura. Aceasta poate fi servit cu putin bulion sau morcovi fierti. Important insa, este sa se consume cel putin 40 de grame de unt topit, deasupra orezului, sau mancat separat. Orezul poate fi inlocuit la nevoie cu o fiertura de grau sau ovaz, sau cu macaroane sau spaghetti presarata cu branza rasa.
In urmatoarele 24 de ore de dupa Shank-Prakshalana, este interzis consumul de: lapte, iaurt, chefir, fructe si legume crude si orice alte alimente sau bauturi acide, precum si branza alba si branzeturile fermentate. Sunt permise branzeturile cu pasta tare sau semi-tare (tip Schweitzer). Strict interzis este si alcoolul. In timpul si dupa prima masa, se pot bea infusii usoare de tei, menta sau apa minerala usor sau deloc gazoasa. Dupa 24 de ore, putem reveni la regimul normal, evitand excesul de carne. Painea este admisa numai la a doua masa.
Prin osmoza, absorbtia de apa sarata a antrenat o parte dintre lichidele organismului dumneavoastra catre tubul digestiv, din care cauza se va resimti o sete accentuata de care trebuie sa ne ferim pentru a nu alimenta in continuare sifonul si pentru a nu fi nevoiti sa mergem frecvent la W.C.
Scaunele vor reaparea dupa 24-36 de ore; ele vor fi galbene-aurii si inodore ca acelea ale oilor nascuti.

Efecte
Primele efecte vor aparea dupa circa trei zile si vor consta in prospetimea mirosului rasuflarii, intr-un somn mai bun, in disparitia eruptiilor si a cosurilor. Transpiratia devine inodora, permitandu-ne evitarea deodorantelor ata de nocive. Pastrarea acestor efecte benefice este conditionata de alergerea unui regim alimentar hipotoxic fara exces de carne. Ca urmare a curatirii complete a tubului digestiv, se obtine si o asimilare complexa a hranei, fapt care conduce la reglarea greutatii ponderale. Totodata se remarca si o crestere a vitalitatii, o stimulare profunda a ficatului, o dinamizare a celorlalte glande anexe si in special a pancreasului care incepe sa secrete mai multa insulina. Drept urmare, in spitalele yoghine, diabeticii practica Shank-Prakshalana la fiecare doua zile, timp de doua luni, in paralel cu un regim alimentar adecvat si alte tehnici yoghine.
 
Contraindicatii
- Ulcer stomacal in forme cronice pronuntate (in criza) cand pacientul trebuie sa astepte mai intai ameliorarea.
- In cazul unor afectiuni acute ale tubului digestiv (dizenteria, diaree, colita pronuntata, apendicita acuta, tuberculoza intestinala, cancer).
 
Recomandari suplimentare
Dificultatea princpala in realizarea acestei spalaturi consta in necesitatea sine qua non de a bea acele pahare cu apa sarata. In acest scop, cei care nu suporta apa cu sare pot folosi o fiertura de praz sau alte legume.
Tehnica Shank-Prakshalana trebuie realizata de cel putin doua ori pe an. Multe persoane au adoptat o medie de patru ori pe an, cu ocazia trecerii de la un anotimp la altul. In schimb, cei ce vor sa beneficieze de o purificare superioara, practica lunar aceasta tehnica. Constipatii cronici pot face spalatura gura-anus in fiecare saptamana, dar cu numai sase pahare de apa sarata, intr-un timp de numai 30-45 de minute, metoda prin care isi asigura reeducarea intestinului, fara a-si slabi peretii colonului.
O ultima recomandare o facem in legatura cu tratamentul contra oxiurezei cand, in completarea acestuia, shank-prakshalana, prin evacuarea intregului continut intestinal, antreneaza in afara atat viermii cat si oualele lor.
 
Miscarile folosite pentru Shank-Prakshalana
Pentru a conduce apa prin tubul digestiv pana la iesire, este suficient sa se execute urmatoarele patru miscari. Fiecare miscare trebuie repetata de 4 ori de fiecare parte, in mod alternativ, intr-un ritm suficient de rapid, seria completa de miscari neluand mai mult de 3-5 minute.
 
Prima miscare:
Pentru prima miscare, pozitia de pornire este in picioare cu talpile departate la aproximativ 30cm, degetele inlantuite cu palmele orientate in sus. Se va indrepta spatele bine, se va respira normal, in voie.
Primul timp. Fara a face sa se rasuceasca bustul, inclinati-l mai intai spre stanga, apoi, fara sa va opriti, inglinati-l direct spre dreapta si reveniti pentru a va inclina imediat in cealalta parte.
Aceasta miscare dubla se va repeta de 4 ori, facandu-se deci, 8 inclinari, alternative la stanga si la dreapta. Aceste miscari deschid pilorul si la fiecare (miscare) inclinare, o parte din apa paraseste stomacul catre duoden si intestinul gros.
 
A doua miscare:
Aceasta miscare face sa inainte apa in intestinul gros.
Pozitia de pornire este aceeasi (in picioare cu talpile departate). Se va intinde bratul stang orizontala, pana ce aratatorul si degetul mare ating clavicula dreapta. Se va executa apoi o rotatie a trunchiului, indreptand bratul intins catre spate, cat mai departe cu putinta. Simultan vom urmari varful degetelor cu privirea.
La sfarsitul cursei, va intoarceti si reveniti imediat la pozitia de plecare. Executati apoi miscarea pe cealalta parte.
Aceasta dubla miscare va fi repetata de 4 ori. Deci se vor face 8 miscari de rotate.
 
A treia miscare:
Apa continua sa inaintese in intestinul gros, datorita urmatoare miscari: se va efectua o varianta a cobrei in care numai degetele de la picioare si palmele ating solul.
Important: Si acum picioarele sunt indepartate la 30cm. Cand pozitia e luata, vom face sa pivoteze capul, umerii si trunchiul, pana ce ajungem sa privim calcaiul opus (deci, daca incepem pe partea sanga, se va privi calcaiul drept). In continuare, reveniti la pozitia de plecare si reincepeti pe partea cealalta. Aceasta dubla miscare se va repeta de 4 ori pe fiecare parte.
 
A patra miscare:
Apa, ajunsa la extremitatea intestinului gros, trebuie sa fie condusa prin colon datorita celei de-a IV-a miscari din serie, care este la indemana oricui, cu exceptia celor care sufera de menisc sau genunchi.
Pozitia de pornire este pe vine, cu picioarele departate cam la 30 cm, calcaiele fiind orientate catre exteriorul pulpelor si nu sub fese. Mainile sun asezate pe genunchi, care sunt deparata cam la 40 cm. Se va roti apoi trunchiul si se va aseza genunchiul stang la sol in fata piciorului drept. Palmele, sprijinite pe genunchi, imping in mod alternativ pula dreapta catre partea stanga si pulpa stanga catre partea dreapta, astfel incat sa se comprime jumatatea inferioara a abdomenului pentru a apsa colonul. Se va privi cat mai mult in spate, rasucindu-se capul, pentru a accentua torsiunea trunchiului si a mari presiunea asupra abodmenului. AIci este absolut necesar sa se inceapa prin punerea genunchiului stang la sol pentru a comprima mai intai partea dreapta a abdomenului, fiind necesar sa se apese in primul rand colonul ascendent. Aceasta miscare se va executa de 4 ori (adica 8 torsiuni).
 
Pentru a veni in ajutorul dvs. si a intelege cat mai usor exercitiile care trebuie facute, puteti urmari filmuletul descriptiv de mai jos, ce exemplifica fiecare miscare in parte


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu